Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her løser demonstrasjonen seg opp

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norske muslimer gjennomførte en fredelig demonstrasjon i Oslos gater fredag. Politiet sier seg så langt fornøyd, men sier de er på vakt utover kvelden.

JERNBANETORGET, OSLO (Nettavisen): Demonstrasjonen mot Muhammed-hets i Oslo fredag samlet rundt 2500 mennesker på det meste. Arrangørene manet til ro og hadde selv sørget for mange ordensvakter, og politiet kunne bivåne det hele på avstand.

Les også: Varsler ny demonstrasjon lørdag

Roser ordensvakter
- Det har gått veldig bra, og vaktene har gjort en god jobb internt, kommenterte politiets innsatsleder Erling Olstad overfor Nettavisen ved 16-tiden.

Da demonstrasjonen løste seg opp foran Byporten ved 16.30-tiden hadde ikke politiet notert noen alvorlige hendelser. En person som politiet betegnet som et psykiatrisk tilfelle ble ført bort. I tillegg hørtes det en mindre eksplosjon i folkemengden, men ingen ble skadet.

- Avslutt med fred
Arrangørene sørget selv for å spre folkemengden.

- Avslutt med fred! lød appellen foran Byporten. I løpet av en times tid var plassen tømt for demonstranter. Folk ble oppfordret om å vende tilbake til sine respektive moskeer.

Forlot Universitetsplassen
Politiet hadde på forhånd fått beskjed om at demonstrasjonen skulle foregå på Universitetsplassen og hadde gitt tillatelse til det. Der var det bønn og appeller og rundt 1000 personer til stede. Deretter begynte mange av demonstrantene å gå nedover Karl Johan, og underveis sluttet flere seg til.

Politiets innsatsleder anslo at demonstrantene talte 2500 til 3000 da de passerte Stortinget.

Verken politiets innsatsleder Erling Olstad eller kommunikasjonsrådgiver Jørn-Kr. Jørgensen fant fredag ettermiddag noen grunn til å kommentere dette avviket i det varslede programmet.

- Vi konstaterer bare at det var tillyst en demonstrasjon på Universitetsplassen og at den forflyttet seg til Jernbanetorget. Der var det for en kort periode cirka 1000 mennesker samlet. Etter en kort time løste folkemengden seg opp, og demonstrantene forsvant i alle retninger. Hva som vil skje utover kvelden, vet vi ikke, men vi følger med og er til stede, sier Jørgensen til Nettavisen.

- Folk skal få uttrykke sine meninger
Han poengterer at man fra politiets side har lagt opp til dialog med dem som ønsket å demonstrere.

- For politiet er det viktig at ytringsfriheten blir ivaretatt. Vi står ikke på den ene eller andre siden i meningsutvekslingen. Folk skal få uttrykke sine meninger, bare det foregår på fredelig vis, sier Jørgensen.

HTML EMBED

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!