RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Her luftes fangene én time daglig

Sist oppdatert:
- Mange får selvmordstanker av å sitte på isolat eller i varetekt. Dette er alt annet enn et hotell, sier innsatte Ali.

OSLO FENGSEL (Nettavisen): Et steinkast unna politistasjonen på Grønland ligger Norges største fengsel. I mer enn 150 år har det slitte teglsteinsbygget huset tusenvis av kriminelle fra både inn- og utland. Av de totalt 392 innsatte er 300 varetektsfengslet.

Etter å ha passert et halvt dusin låste dører, blitt skannet i metalldetektor og levert inn personlige eiendeler blir undertegnede ønsket velkommen av informasjonsarbeider og tidligere fengselsbetjent Knut- Erik Rønningen. Han forteller at en innsatt i gjennomsnitt sitter tre til fire måneder i Oslo fengsel før han overføres videre til langtidssoning.

Enkelte har likevel sittet flere måneder sammenhengende på isolasjon og vært varetektsfengslet opptil to år i strekk.

- Det er svært sjelden at noen sitter mer enn tre uker på fullstendig isolasjon og sakene som medfører lang varetekt er som regel store narkotikasaker med mange involverte, sier Rønningen.

6 av 10 er utenlandske
I Oslo fengsel sitter alt fra småkriminelle tyver til drap- og voldtektsforbrytere. Felles for de fleste er at de er varetektsfengslet, altså fengslet fordi de har begått en straffbar handling som er under etterforskning.

Fengselet består kun av menn og 60 prosent av de innsatte er utenlandske statsborgere. Halvparten av disse kan ifølge Rønningen verken norsk eller engelsk.

- Målet er å aktivisere de innsatte så mye som mulig. Vi har blant annet en kontaktbetjentordning, men det er ikke alltid like lett å kommunisere med innsatte som ikke forstår eller kan gjøre seg forstått. Det sitter personer fra mellom 50 og 60 ulike nasjoner her inne, men vi har de siste årene merket en spesielt sterk økning fra Øst-Europa, sier han til Nettavisen.

Fengselsbetjent Geir Høiseth har arbeidet i Oslo fengsel i 28 år og har kontakt med rundt 1800 innsatte årlig. Også han merker at språkbarrieren i fengselet er en stor utfordring.

- Jeg jobber i en avdeling med 24 innsatte. Blant disse er cirka 20 personer av utenlandsk bakgrunn. De fleste er veldig greie å forholde seg til, men mange av dem sliter språklig. Da jeg startet som betjent for 30 år siden var det mest rusmisbrukere som satt inne. Nå er det lite rusmisbrukere og mange utenlandske som soner. Det var nok mer kontakt mellom innsatt og ansatt før, sier han.

Innelåst 23 timer
FNs torturkommisjon har flere ganger kritisert Norge for sin behandling av varetektsfanger.
Trebarnsfaren Ali er en del statistikken som får sterk kritikk av kommisjonen. Han har sittet varetektsfengslet siden januar 2010 og tilbrakte sine to første måneder i full isolasjon.

- Jeg ble tatt i forbindelse med en stor narkotikasak. De to første månedene satt jeg innelåst 23 timer i døgnet, ble luftet alene i et lukket rom og fikk kun ha kontakt med advokat og fengselsbetjent 20 minutter daglig. Det gikk tre måneder før jeg fikk prate med mine gravide kone, sier han.

Ali er tydelig på at han at han har gjort noe ulovlig og nå betaler straffen for sine kriminelle handlinger. Han mener likevel den utstrakte bruken av isolasjon og varetektsfengsling i norske fengsler er unødvendig høy.

- De fleste land har de en maksgrense for hvor lenge man kan sitte i varetekt eller isolasjon, men i Norge er det ingen regler for dette. Innsatte som ikke er psykisk sterke kan nok få selvmordstanker. Spesielt utenlandske fanger som ikke kan norsk eller engelsk blir sittende fullstendig isolert over en lang periode, sier han.

Fengselspsykiatrisk poliklinikk som gir om gir tilbud til Sentralarresten i Oslo politidistrikt, bekrefter at en del innsatte blir psykisk syke etter å ha sittet i mottaksavdelingen over en lengre periode.

- Det er ingen tvil om at det svært belastende å sitte 23 timer i døgnet på en celle alene. Det er inhumant og kan utløse depresjoner eller selvmordsforsøk, sier en lege som arbeider på poliklinikken til Nettavisen.

Rønningen forteller at det står i straffeloven at fengselsbetjentenes jobb i størst mulig grad er å begrense skadevirkningene som personer blir påført når de sitter i fengsel.

- Da anerkjenner vi jo på en måte at det kan oppstå skader ved å sitte i fengsel, sier han.

Belastet for livet
Ali mener det verste med å sitte i fengsel er å miste friheten.

- Hver dag angrer jeg på feilen jeg begikk. Jeg har mistet barnas oppvekst og tapt verdigheten min. Å sitte i fengsel er en sterk psykisk belastning og det å sitte i isolasjon er en ekstrem påkjenning jeg vil huske resten av livet. Frihet er det viktigste du kan leve for, noe jeg daglig blir minnet på at jeg ikke har, sier han.

Ali mener norske politikere som sier fengslene i Norge er for bekvemme og luksuriøse bør sitte en uke innenfor murene før de uttaler seg.

- De bør komme hit å være her en uke. Fengsel er ikke bare mat, TV og en fin celle. Man mister også friheten sin som er det beste et menneske kan leve for, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere