Gå til sidens hovedinnhold

Her lurer han automaten trill rundt

Slik skaffet flaskepanteren egentlig flaskene.

GRÜNERLØKKA (Nettavisen): Det er en varm formiddag i juni og langs Akerselva sitter en tilsynelatende uskyldig flaskesamler og teller opp dagens fangst.

Eller gjør han egentlig det?

Ved et nærmere øykast levnes det liten tvil om hva som skjer.

Sleip metode
Mannen i 40-årene sitter delvis skjult i et lite skogholt langs Akerselva. På bakken ved siden av han ligger flere hundre tomme og sammenklemte mineralvannflasker. De er sammenklemte fordi plastflaskene allerede har gått gjennom pantemaskinen én gang. Mannen løser dette ved å skru av korkene på flaskene, dytte en pinne nedi og utvide dem slik at de kan pantes på nytt.

Tips til saker? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Etter om lag 20 minutters arbeid har han fylt opp den svarte søppelsekken med pantbare flasker. Mannen trasker bort til en bekjent som spiller trekkspill 200 meter unna, slår av en prat og går etter hvert videre. Etter kort tid gjør han et nytt stopp. Hvite, ordinære handleposer dras fram fra en medbrakt sekk og i løpet av kort tid er alle flaskene byttet over. Det ser nå ut som flaskesamleren i lang tid har gått rundt og fylt opp flere bæreposer med flasker han har funnet utendørs.

Med syv fulle handleposer beveger han seg mot nærmeste dagligvarebutikk. Inne i butikken pantes flaskene på nytt. Etterpå får mannen ut en kvittering på flere hundre kroner som leveres til ekspeditøren, som gir han penger for den stjålne panten.

Les også: Her fanges pante-tyven

Stjeler og panter
Nettavisen har tidligere skrevet om pantetyver som stjeler tomme bokser og plastflasker, som er pantet i østlandsområdet. Norsk Resirk på Alnabru har tidligere uttalt at selskapet mister pant for om lag 6000 kroner daglig.

Ifølge selskapet har tyvene med seg egne svarte søppelsekker som har en helt spesiell funksjon.

- De stjeler gjennomsiktige Resirk-poser og tømmer over flaskene i sine medbrakte svarte poser, slik at ingen kan ser at de har vært og stjålet fra oss. Så panter de alt en gang til i dagligvarebutikkene, har driftssjefen tidligere forklart.

I tillegg stjeles det fulle pantesekker fra lagerområdene til flere sentrumsnære butikker i Oslo sentrum.

Ifølge Norsk Resirk er det flasker for om lag 400 kroner i hver av posene.

Les også: Gunnar Stavrum: Lik behandling av romfolk

- Kan ikke forhindre
Hendelsen som er beskrevet over skjedde på en Kiwi-butikk i Markveien i Oslo. En ordknapp butikksjef sier til Nettavisen at de opplever at det pantes ekstremt mye. Videre henviser hun til butikkjedens sikkerhetssjef, Andreas Wormdahl, som forteller at pantesvindelen hovedsakelig er et Oslo-problem.

- Dette er lite miljø, men de som bedriver denne kriminaliteten gjør det i utstrakt omfang. Så vidt jeg vet er det bare romfolk som holder på med dette. Vi har vært kjent med problemet i halvannet års tid. Vi sendte da ut melding til butikkene med beskjed om å holde den komprimerte panten innelåst til den ble hentet. Vi blir altså ikke utsatt for pantetyverier, men kan i likhet med resten av dagligvarebransjen vanskelig forhindre at de stjålne flaskene repantes hos oss, sier Wormdahl.

Han forteller at metodene for å få flaskene pantbare er bruk av trykkluft eller pinner, slik Nettavisen beskriver.

- Stjal for 600.000,-
Direktør Randi Haavik Varberg i Norsk Resirk forteller at pantetyveriene startet for fullt sommeren 2012. Totalt ble det stjålet pant for om lag 600.000 kroner fra Alnabru-fabrikken kroner i fjor.

- Dette er et kjent problem for oss. I fjor sommer begynte flere å bryte seg inn i anlegget vårt på Alnabru. De ansatte opplevde dette som en stor påkjenning og mange var redde for å starte anlegget, fordi de fryktet at tyver kunne ha gjemt seg inne i maskinene, sier Haavik Varberg.

Som følge av de mange innbruddene har selskapet nå ansatt en egen sikkerhetssjef. I tillegg videoovervåkes hele området. Likevel klarer tyvene å stjele panteflaskene, ifølge direktøren.

- Vi har full kameraovervåking og alarm som går rett til politiet. Likevel klarer fortsatt å stjele fra panteposene, sier hun.

Ifølge driftsleder, Ståle Andre Maldum, opplever Norsk Resirk flere ukentlige tyverier.

- Vi ringer politiet, men opplever ofte at de ikke har kapasitet, sier han.

- Butikker må unngå tomgods
Nettavisen har sjekket flere butikker i området rundt Kiwi-butikken i Oslo der flaskene ble pantet. De fleste butikkene plasserer pantetomgodset utenfor lageret.

Direktøren i Norsk Resirk oppfordrer alle dagligvarekjeder om ikke å plassere tomgods utenfor butikkene ved henting.

- Det handler om mye poenger for oss. Vi taper store summer fordi vi må betale ut pant på nytt for allerede plantede flasker. Det er heller ikke spesielt miljøvennlig, sier hun, og legger til at selskapet nå samarbeider med automatleverandøren Tomra om hva som kan gjøres for å forhindre at flaskene kan blåses opp og pantes på nytt.

- Kan man nekte noen å pante flasker?

- Nei, ifølge Statens forurensingstilsyn kan man ikke nekte personer å pante flasker, sier Haavik Varberg.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken