Gå til sidens hovedinnhold

Her må straffedømte jobbe i saltgruver

Sender straffedømte til ugjestmildt område med 45 varmegrader.

Australske kriminelle blir sendt til en saltgruve nord i landet for å jobbe under soningen. Dette er et ledd i et kontroversielt prosjekt som stiller innsatte til rådighet for private firmaer.

Det er det politiske partiet Country Liberals, som har flertall i delstaten Northern Territory, som står bak det omstridte prosjektet.

Straffedømte i delstaten har de siste tolv månedene blitt brukt som blant annet servitører, kroppsarbeidere og som medarbeidere i detaljhandelen.

45 celsiusgrader
Nå blir straffedømte som soner i lavrisikofengsler i Darwin, sendt til å jobbe på et prosjekt i nærheten av Curtin Springs. Her skal de innsatte jobbe i et av verdens mest ugjestmilde miljøer, hvor temperaturen kan stige opp i 45 celsiusgrader.

- Jeg forventer at fanger innenfor fengselssystemet i Northern Territory skal arbeide, sier delstatsminister for kriminalomsorgen, John Elferink.

Det er gruveselskapet Karinga Lakes Potash som benytter seg av tilbudet til det kontroversielle soningsprosjektet. Selskapet hadde store problemer med å få rekruttert folk til å jobbe i saltgruvene. Men nå får de altså hjelp fra straffedømte.

- Målet med arbeidet er å normalisere og øke selvtilliten til de innsatte, samt gi dem en sjanse til å bygge en framtid for seg selv, sier Elferink.

Beholder litt av lønnen
Fangene tjener rundt 16 australske dollar i timen, noe som tilsvarer i underkant av 90 kroner. De får beholde 44 dollar i uken til lommepenger, som utgjør 240 kroner.

Staten trekker fangene i lønn for kostnader knyttet til fengselsoppholdet. I tillegg blir det trukket et beløp som går til et fond for ofre.

Det resterende beløpet blir satt på en sperret konto som fangene får tilgang til ved endt soning.

Kilder: The Guardian, The Times.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken