Gå til sidens hovedinnhold

Her maler Oslo kommune over «Black Lives Matter»: – Tar ikke hensyn til innhold

Et firma som fjerner tagging fra Oslos gater for kommunen tar ikke hensyn til innholdet.

De siste ukene har «Black Lives Matter» - en bevegelse og emneknagg som har vært aktivt brukt siden 2013 - fått en oppsving i kjølvannet av hendelsen der en politimann satte kneet på nakken til George Floyd i nesten åtte minutter, slik at den svarte mannen døde.

Bevegelsen fikk også en oppsving her til lands. 5. juni demonstrerte et enormt folkehav foran Stortinget.

– Se på dem og hør på dem. De kjemper for frihet, de kjemper for «black lives», de kjemper for solidaritet, de kjemper for ingen rasister i våre gater, uttalte Dana, en av de oppmøtte til Nettavisen.

Flere steder i hovedstaden har bevegelsen også ført til «Black Lives Matter»-tagginger, som i fotgjengerundergangen som passerer under Ensjøveien på Etterstad.

Da Nettavisens journalist tilfeldigvis passerte undergangen mandag denne uken sto det en mann i refleksvest på stedet, klar til å spraye maling over taggingen.

Se video av hendelsen øverst i saken.

Tagging faller innunder straffeloven § 351:

«Skadeverk

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som skader, ødelegger, gjør ubrukelig eller forspiller en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen.»

Les også: Trump kaller Black Lives Matter-hyllest for et symbol på hat

Nettavisen tok kontakt med Bymiljøetaten, som forvalter undergrunnen, og lurte på om de har vurdert å la enkelte budskap stå:

– Vi har avtale med firma som fjerner all tagging fra Bymiljøetatens forvaltningsområder. Denne avtalen tar ikke hensyn til innhold, og kan derfor ikke settes opp mot et spesifikt budskap, svarer Liv Eggebø, pressevakt i Bymiljøetaten.

Saken fortsetter under avstemningen.

Les også: Ektepar trakk våpen mot demonstranter: - Livet mitt er ødelagt

Hun understreker at etaten ikke motarbeider enkeltgrupper:

– Bymiljøetaten jobber for mangfold, likestilling og integrering. Målet vårt er å gjøre Oslo til en trygg, vakker, grønn og aktiv by for alle.

Etaten har ikke svart på om etaten har vurdert å la enkelte budskap stå, ei heller om de har tatt høyde for reaksjoner fra publikum på grunn av dette.

Kommentarer til denne saken