RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Roman Koksarov (AP)

Her marsjerer SS-soldater

Sist oppdatert:
Over 2000 mennesker hyllet Adolf Hitlers latviske SS-divisjon.

Rundt 350 tidligere medlemmer av Latvias Nazi Waffen SS-avdeling marsjerte med latviske flagg gjennom Rigas gater og sang gamle krigssanger tirsdag ettermiddag.

I tillegg hadde 2000 tilhengere møtt opp for å vise sympati overfor dem de betrakter som krigshelter.

Latvisk opprørspoliti hadde stilt mannsterke med om lag tusen mann for å overvåke den omstridte marsjen, som bærer preg av en mørk fortid.

Ville bannlyse markeringen
Verdens fremste nazistjeger, Efraim Zuroff fra Simon Wiesenthal-senteret, hadde i forkant av marsjen bedt latviske myndigheter bannlyse markeringen av det han mener er en hyllest av nazistene.

Han får støtte av Rigas borgermester Nils Usakovs.

- Det er litt vanskelig å påberope seg heltestatus hvis du kjempet for nazistene, sier Usakovs til The Independent.

Men en lokal domstol besluttet i siste liten å tillate den omstridte marsjen gjennom Rigas gater.

Legionærenes Dag i Latvia har lenge vært omstridt. Den markerer jubileet av et slag i 1943 da to latviske SS-divisjoner bestående av 30.000 mann seiret over Den røde armé.

75.000 jøder drept i Latvia
Rundt 75.000 jøder ble drept i Latvia under Nazi-okkupasjonen. Store grupper med etniske russere hadde møtt opp for å vise sin avsky mot marsjen, som de mener er en glorifisering av nazismen.

- Det er en skam at disse menneskene får lov til å marsjere. Alle russerne er motstandere av dette, sier en demonstrant i trettiårene, Mikhail, til The Independent.

Halvparten av Rigas én million innbyggere er russere. Dette skyldes at landet var en del av Sovjetunionen fram til 1990.

Flere tilhengere av marsjen mener SS-veteranene kjempet for Latvias uavhengighet fra Sovjetunionen.

- Disse Waffen SS-veteranene kjempet for frigjøringen av Latvia. De har en rett til å feire, sier en tilhenger av marsjen.

Det beste av to onder
En av veteranene er 86 år gamle Visvaldis Lacis. Han vervet seg til SS-divisjonen fordi latviere angivelig ikke hadde lov til å tjenestegjøre i den ordinære tyske hæren, ifølge ham selv.

86-åringen forteller at Latvia var en brikke i maktkampen mellom Sovjetunionen og Tyskland, og at målet hans var frigjøring av landet.

- Vi valgte det beste av to onder. Under den tyske okkupasjonen drepte eller deporterte tyskerne 18.000 latviere, mens russerne drepte eller deporterte 300.000. Hadde vi ikke rett til å ta dette valget, sier Lacis.

Latviske SS-veteraner hevder de aldri deltok i grusomhetene som ble begått mot jødene, men flere jødiske grupper beskylder mange vervede latviere for å ha deltatt i Holocaust.

- Med all sympati for ofrene av kommunismen, så er forbrytelsene til kommunismen ikke det samme som Holocaust, sier nazijeger Efraim Zuroff.

- De trodde at de kjempet for Latvia, men de som nøt godt av disse mennenes tjeneste og mot var Nazi-Tyskland, sier Zuroff til avisen.

Russiske politikere har rettet kritikk mot EU for at de ikke har forsøkt å stanse den omstridte marsjen, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Se video fra marsjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere