*Nettavisen* Nyheter.

Her møtes tre giganter

Foto: FABRIZIO BENSCH (REUTERS)

Disse er det lenge siden du har sett.

31.10.09 19:34

Tidligere USA-president George H.W. Bush (85), Sovjetunionens siste generalsekretær Mikhail Gorbatsjov (78) og Tysklands kansler Helmut Kohl (79) styrte verden på slutten av 1980-tallet og starten av 1990-tallet.

Lørdag var trioen samlet for første gang på lenge. Stedet var naturligvis Berlin, og anledningen var feiringen av 20-årsjubileet for Berlinmurens fall.

- Tre store menn
- Dette er tre store menn. Nasjoner trenger patrioter som også har respekt for andre nasjoner. Jeg takker dere i Tysklands navn, og jeg tror også jeg kan si at jeg takker på vegne av alle andre nasjoner, sa Tysklands president Horst Koehler ifølge den tyske kringkastingsorganisasjonen Deutsche Welle.

Stolt av murens fall

De tre tidligere jernmennene skrøt av hverandre foran pressekorpset i Berlin.

- Vi har ikke mye å være stolt av i vår historie, men jeg har virkelig grunn til å være stolt av dette, sa Kohl.

Bush, Kohl og Gorbatsjov fremstår som gode venner nå, men slik var det ikke alltid. Den tidligere russiske statslederen poengterte samarbeidet med Kohl var vanskelig fra dag én.

Berlin skal feire sin 20-årsdag som én by i hele november.

Sperret inn Vest-Berlin

Berlinmuren, som atskilte den vesttyske delen av Berlin fra Øst-Tyskland, falt mellom 9. og 10. november 1989. Det skjedde etter enorme protester fra østtyskerne mot Sovjetunionens jernhånd over Øst-Tyskland.

Da Tyskland tapte Den andre verdenskrig ble landet delt mellom USA, Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen. Berlin, som ligger nordøst i landet, havnet i den sovjetiske sonen. De vestlige maktene krevde at også hovedstaden skulle bli delt. Det ble den. De vestlige maktene slo sammen sine bydeler, og dermed var Vest- og Øst-Berlin født.

Selve muren omringet Vest-Berlin. Den ble bygget i 1961, for å hindre østtyskere i å rømme til Vest-Berlin, for så å ta seg til Vest-Tyskland med fly. Muren besto av en 45,1 kilometer lang sperre av piggtråd, betong og elektriske gjerder. Det offisielle formålet var å beskytte innbyggerne i Øst-Tyskland mot det kommunistregiment kalte fascistene i vest.

Da muren falt gikk det snaut elleve måneder før Øst-Tyskland formelt ble innlemmet i Vest-Tyskland, og landet slik vi kjenner det i dag ble dannet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag