(rb.no): Mange skoleelever dropper dusjen etter gymtimen fordi de ikke vil vise seg nakne for medelever.

Som en prøveordning ble Bråtejordet skole i Skedsmo derfor den første skolen i Skedsmo som i høst fikk montert dusjavlukker i gymgarderoben, for å se om det kunne få flere til å dusje.

Ingen flere dusjer

Nå er rådmannens vurdering klar, basert på erfaringene gjort på skolen.

– De som dusjet før, dusjer også nå, mens de som ikke dusjet før gjør det heller ikke nå, bekrefter gymlærer Kristin Gudmundsdottir.

De nye avlukkene på skolen har både vegger og dører. Men er ikke store nok til å skifte i, og dermed må elevene likevel gå nakne fra garderobene og inn i dusjen.

– Et problem er jo at dusjene skrus på automatisk med sensor. I starten kom flere løpende ut kliss våte med klærne på, forteller Gudmundsdottir.

Hun tror kun strengere regler må til for å få flere inn i dusjen.

–I ytterste konsekvens må vi ha en voksen i garderoben som påser at det ikke forekommer mobbing og at reglene følges, sier hun.

Ingen effekt

I utredningen som nå skal legges fram for politikerne slås det fast at dusjavlukker ikke har noen effekt.

Om dusjene på kommunens øvrige ungdomsskoler bør bygges om, vil ikke rådmannen anbefale før det foreligger en grundigere evaluering av modellen som er valgt på Bråtejordet.

Investeringskostnaden for å etablere rundt 280 dusjavlukker er anslått til 3,2 millioner kroner.

Det var politiker Vilde Lofthus Rooth (Ap) som i desember i fjor fremmet forslaget om å etablere dusjavlukker på alle skolene.

Trenger mer erfaring

Med erfaringene fra Bråtejordet vil hun nå høste mer erfaring før det eventuelt bør bygges avlukker på de øvrige skolene.

– Debatten etter at forslaget kom opp i fjor ble stor, og jeg håper den kan bli det denne gangen også. Det er viktig å få gjort noe med det økende kroppspresset vi ser, og det er skremmende hvis kroppspress hindrer folk i å delta i fysisk aktivitet, sier Lofthus Rooth.

– Hva må til for å få flere til å dusje på skolene?

– Det vet jeg ikke. Nå skal det sies at forsøket bare har holdt på et halvt år på en helt ny skole, og det er vanskelig å si hva den nøyaktige effekten er. Kanskje bør vi snakke med flere elever og få flere tilbakemeldinger, mener politikeren.

– Forteller noe om et samfunn i feil retning

Forsker Sanna Sarromaa mener kun radikale løsninger vil få elever inn i dusjen igjen.

Forskeren, ansatt ved Høgskolen i Lillehammer, har studert tenåringsjenter og deres skjønnhetspraksis. Hun har fulgt jentene til baderommet og klesskapet, og sett hvordan de jobber med utseendet.

Hvorfor elever, både gutter og jenter, ikke vil vise seg fram for hverandre, er hun ikke i tvil om at skyldes et sterkt kroppsfokus.

Overskuddsfenomen

– Hvorfor har samfunnet blitt mer utseendefikser?

– Det er et spørsmål som det kanskje ikke finnes ett svar på. Men en forklaring kan være et overskuddsfenomen, med mer og penger til utseende og kropp, sier Sarromaa.

I et stadig rikere samfunn der de store problemene forsvinner, mener hun vi fikserer mer på de små.

– Hva tenker du om å innføre dusjavlukker?

– Jeg har stor forståelse for tenåringer som ikke vil vise seg nakne, samtidig er dette et strukturproblem, et samfunnsproblem. Det er skremmende og forteller noe om et samfunn i feil retning, understreker hun.

Radikaler

– Og hva er løsningen?

– Som forsker har jeg ingen løsning, jeg peker bare på problemene. Men som politisk feminist, kan jeg nevne mange radikale løsninger: forby retusjering av bilder, be om at ukeblader og presse bruker naturlige modeller. Vi må gjøre noe med presentasjonen av kvinnen i hele samfunnet, mener Sarromaa.

Les flere saker på rb.no her