RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her nærmer en ny katastrofe seg Haiti

Foto: AP/NOAA
Sist oppdatert:
Hjelpeorganisasjonene frykter hva som vil skje når den tropiske stormen Tomas når Haiti.

Hundretusener av flyktninger bort fortsatt i enkle telt eller presenninger etter jordskjelvet som rammet Haiti i januar. Nå kan en ny katastrofe være på vei.

Mange bor fortsatt i flyktningeleire
Hjelpeorganisasjonene Røde Kors, CARE og Kirkens Nødhjelp er blant dem som frykter at liv kan gå tapt.

- Vi er bekymret for sikkerheten til familiene som fortsatt bor i flyktningleirene. CARE har distribuert materiell til å forsterke telt og presenninger med. Disse menneskene har ikke noe annet sted å dra, så vi må hjelpe dem der de er, sier generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen, ifølge en pressemelding.

SISTE

Den tropiske stormen Tomas gjorde seg gjeldende med kraftig regn over Haiti tidlig fredag morgen og kan vokse til å bli en orkan. Myndighetene har bedt om masseevakuering av teltleirene, men mange av jordskjelvofrene har ignorert advarselen, melder Associated Press.

Amerikanske National Hurricane Center i Miami oppgir at stormen har en vindstyrke på 130 km/t fredag og at det kan bli farlige stormkast langs kysten og trolig stormflo og jordskred.

1,3 millioner i teltleirer
I kjølvannet av jordskjelvet har Haiti mange utfordringer. Koleraepidemien er en av dem. 1,3 millioner mennesker lever fortsatt i teltleirer, under pappkartonger og plastpresenninger.

Nå må innbyggerne gjøre seg klar til møtet med Tomas, som fredag morgen norsk tid befant seg rundt 280 kilometer utenfor Port-au-Prince.

Det forventes at uværet vil bringe med seg kraftig vind og mye regn. På grunn av avskoging, er mange deler av Haiti også utsatt for jord- og leirras og oversvømmelser.

Jobber på spreng
For å demme opp for koleraspredning, vil CARE raskt distribuere rent vann, vannrenseutstyr, vannkanner og såpe. Det jobbes nå på spreng for å sørge for at latriner og badefasiliteter ikke blir ødelagt.

- Over én million flyktninger oppholder seg provisoriske flyktningeleire i Port-au-Prince. Et utbrudd av kolera i dette området vil være katastrofalt. Å sikre at innbyggerne fortsatt får rent drikkevann når stormen er derfor vår første prioritet nå, sier Gerhardsen.

6700 smittet av kolera
Koleraen har allerede spredd seg til seks regioner av Haiti, og til nå er 442 døde og over 6700 mennesker blitt smittet av sykdommen, ifølge CARE. Dersom stormen Tomas fører til at flere mennesker må flykte, frykter CARE at kolera vil spre seg til flere områder.

- Vi har 450 kollegaer som jobber for å nå ut til flest mulig før uværet setter inn. Så fort stormen er over, vil CARE gjøre alt vi kan for å hjelpe de som er blitt hardest rammet, sier Gerhardsen.

Iverksetter katastrofeplan
Også Kirkens Nødhjelp iverksetter katastrofeplan med forsterkning av personell og utstyr.

- Et direkte treff på Haiti vil forårsake massive ødeleggelser, og innebære en ny katastrofe for en befolkning som allerede lever på et minimum, sier Sommerfeldt ifølge en pressemelding.

Generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors sier de har forberedt nødhjelpspakker for 17.000 familier (85.000 mennesker). Pakkene er klare til å sendes ut i områder dersom de blir berørt av orkanen. I tillegg er det ytterligere forsyninger for 40.000 mennekser underveis.

Se video fra American Red Cross om forberedelsene i teltleirene i Haiti under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere