Her pendler halve befolkningen daglig

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

- Norges mest pendlende innbyggere bør ha Norges beste kollektivtilbud, mener ordføreren.

06.09.11 15:25

Med over 9000 pendlere daglig er innbyggerne på Nesodden Norges mest kollektivbrukende lokalbefolkning. Årlig fraktes over 3,2 millioner passasjerer mellom Nesoddtangen og Aker Brygge. Nesodden-ordfører Christian Hintze Holm (SV) mener kollektivtilbudet må forbedres.

- Vi bør ha hyppigere avganger på både buss og båt utenom rushtiden. Det sier seg selv at når 9 000 av kommunens 17 500 innbyggere pendler daglig, så er det et stort behov for hyppige avganger, også utenfor rushtiden. Flere og senere avganger i helgene er et stort ønske blant de fastboende, sier han.

100 000 flere passasjerer
Ifølge Ruter, som har ansvaret for driften av Nesoddbåten, har det vært en passasjerøkning fra 3,1 til 3,2 millioner reiser fra 2009 til 2010. I dag har selskapet til sammen 68 daglige avganger i begge retninger.

- I helgene er det 36 avganger totalt på denne strekningen, sier informasjonssjef Gry Isberg i Ruter.

- Er det god nok dekning på denne strekningen?

- Vi mener dagens tilbud innebærer god dekning på det som er Norges mest trafikkerte passasjersamband. Totaltilbudet for kollektivtrafikken i hele hovedstadsregionen, som Ruter er ansvarlig for, er kontinuerlig underlagt en vurdering om ytterligere styrking av tilbudet. Dette gjelder også båttilbudet til Nesodden, men det er for tidlig å si om det er aktuelt med flere avganger på denne linjen nå, sier Isberg.

Færrest bilbrukere
Hintze mener mange flytter til Nesodden nettopp fordi de vil klare seg uten bil.

- Jeg tror mange som bor eller flytter til Nesodden er miljøbevisste og ikke ønsker å være avhengige av å kjøre bil overalt. Dette ser vi også på statistikken over hvor mange av innbyggerne som har bil. I alle de nærmeste kommunene våre er antall biler i forhold til innbyggertallet langt høyere, sier han.

På kaia ved Aker Brygge møter Nettavisen en lettere irritert Hanne-Camilla Finckenhagen (72). Hun har akkurat mistet båten til Nesodden og må pent vente på neste avgang.

- Det kunne gjerne vært hyppigere avganger fra Oslo. Spesielt for småbarnsfamilier som arbeider i byen kan det fort bli mye stress dersom man mister en avgang. Om vinteren kan det også fort bli kaldt å stå en time ekstra, sier hun før hun haster av gårde til nærmeste minibank.

- Det har vi nemlig ikke på Nesodden, sier hun.

Antall biler per 10 000 innbyggere:

* Nesodden: 3842
* Ski:4488
* Skedsmo: 4533
* Lørenskog: 4556
* Frogn: 4651
* Asker: 5014
* Bærum: 6268
* Oppegård: 6749

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.