RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her produserer de innsatte designlampe

SELGER KRIMINELT BRA. Verksmester Bjarte Synnevåg i Bergen fengsel og designer Morten Skjærpe Knarrum forteller at fengselsverkstedet leverte 25 lamper før sommerferien. Nå er planen i første omgang å produsere hundre til av lampen som koster 2690 kroner.
SELGER KRIMINELT BRA. Verksmester Bjarte Synnevåg i Bergen fengsel og designer Morten Skjærpe Knarrum forteller at fengselsverkstedet leverte 25 lamper før sommerferien. Nå er planen i første omgang å produsere hundre til av lampen som koster 2690 kroner. Foto: Stian Espeland
Lampen som produseres bak murene i Bergen lovprises av fasjonable butikker i Europa og i Asia.

– Folk ser at vi ikke bare tuller her i fengselet, sier en 32 år gammel innsatt til BA.

– Tiden går mye fortere og jeg blir bedre forberedt på returen til samfunnet, fortsetter mannen, som er utdannet industrimekaniker.

Han er en av de innsatte i Bergen fengsel som bruker tiden bak murene til å lage designlamper som er etterspurt flere storbyer rundt om i verden.

Bruker humor
Du har sikkert sett det i Donald-blader eller på tegnefilm – hvordan noen baker en fil inn i en kake og gir baksten til en røver bak lås og slå.

På den måten klarer mannen i stripete fengselsdrakt å rømme på utrolig vis.

«Bake me a cake»-lampen spiller på samme humor og prinsipp.

Inne i «kakeformen» ligger en liten fil med påskriften «only for escape» inngravert.

Materialet i eik og den vesle filen blir produsert på tre- og metallverkstedene i Bergen fengsel, mens glasset kommer fra Kina. Monteringen skjer også bak murene.

I tillegg har skrivegruppen i Bjørgvin fengsel bidratt med engelske dikt som følger med.

– Vant til å tenke egoistisk
Prosjektet er et samarbeid mellom Kriminalomsorgen region vest, den norske lampeprodusenten Northern Lightning og møbeldesignerne Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim.

– Det handler om tilrettelegging av arbeid for innsatte som er meningsfylt. De skal få kjenne på de ressurser de har. Designprosessen er en fin øvelse i kognitiv tenkning, sier rådgiver Ellen Svendsen i Kriminalomosorgen region vest.

– Vanekriminelle er vant til å tenke egoistisk. Ved å samarbeide med designerne om hele utviklingsprosessen blir de innsatte tvunget til å endre tankemønster og konsentrere seg om forbrukerne, forklarer Svendsen.

– Vår oppgave er sysselsetting, å få innsatte ut av cellen og i normal gjenge. De er egentlig tapere. Vi skal gi dem mestringsfølelse og en klapp på skulderen.

– Sånn sett er ikke dette produktet det beste, fordi det er av så høy kvalitet at vi ansatte må hjelpe mye til. Prosjektet er en suksess utad, men vi må nok senke listen fremover for å involvere flere innsatte i produksjonen, sier verksbetjent Bjarte Synnevåg i Bergen fengsel.

Likevel er han tilhenger av hvordan design kan bli brukt som er verktøy for å bygge selvtillit, stolthet og gode relasjoner mellom innsatte og de ansatte i fengselet.

For stor etterspørsel
– Det er utfordrende på mange vis. Ingen kan fortelle oss hvordan vi skal gjøre dette, men vi lærer hele tiden, sier designer Morten Skjærpe Knarrum.

For et par år siden skrev han en masteroppgave om hvordan møbeldesign kan bidra til bedre og mer meningsfull arbeidstrening for innsatte i norske fengsler. Basert på erfaringene han gjorde i Vik fengsel i Sogn og Fjordane, har det bare «ballet på seg», forteller Knarrum.

– Lampen er allerede utstilt i blant annet Hong Kong, Sør-Korea, Frankrike, Italia og i Norge. Flere er veldig bra butikker som ikke selger norske produkter i utgangspunktet. Det er bra kule butikker å være i med en lampe fra Bergen fengsel, sier daglig leder Ove Rogne i Northern Lighting.

Selskapet opererer med lange ventelister, opplyser han.

– Utfordringen er at vi ikke kan fortelle kundene våre når de får varen, fordi det er mer komplisert å få stabil produksjon i et fengsel, sier Rogne.

Neste uke reiser en delegasjon til Sør-Korea for å presentere lampen på en nordisk utstilling på Kunstindustrimuseet i Seoul.

Deretter står Paris og London for tur.

Denne saken er levert av Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere