*Nettavisen* Nyheter.

Her rammer ekstremværet hardest

STORM: På et satelittbilde fra Meteorologisk institutt søndag ser man hvordan stormen er på vei innover Norge. Foto: (METEOROLOGISK INSTITUTT)

- Det kan bli kortere perioder med orkan, sier meteorolog Øyvind Johnsen.

25.12.11 19:40

Ekstremværet i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er døpt «Dagmar» og vil være blant de ti sterkeste stormene som har rammet de siste 30 årene, melder Meteorologisk institutt (MET), meldte NTB tidligere søndag.

Sjekk været der du bor her!

Meteorologisk institutt opplyser at stormen vil ramme disse områdene hardest.

- Det kan bli kortere perioder med orkan og vindkastene kan komme enda høyere. Kastevindene kan i kortere perioder komme over 33 meter i sekundet, opplyser vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen til Nettavisen søndag.

- Ta forholdsregler!
Lenger nord er det ekstremværet «Cato» som slår inn, også det med vindkast på opp mot 45 sekundmeter.

- Dette er ekstremvarsler både på grunn av vind og høy vannstand. Vi varsler for å verne om liv og verdier. Man kan bli utsatt for ting man ikke kan beherske selv. Det er fascinerende med ekstremvær, men man må ta sine forholdsregler, fortsetter Johnsen.

Ifølge NTB ventes vinden å bli noe svakere enn nyttårsorkanen i 1992, som ga store skader på bebyggelse og skogsområder, mener meteorologene. En slik orkan er kun forventet hvert 200. år.

Stormsentrumet til stormen Dagmar nærmer seg Norge i circa 100 kilometer i timen. Stormen forventes å nå land nær Helgeland natt til mandag.

Den sterkeste vinden sør for lavtrykket kommer inn mot Nordfjord og Møre og Romsdal i kveld, i Trøndelag sent i kveld og tidlig natt til mandag. Lavtrykket vil svekkes sakte når det passerer land. I Trøndelag ventes den aller sterkeste vinden sør for Halten.

Dagmar ble søndag utvidet til også å gjelde Troms og Finnmark.

- Det er én storm, men to ekstremvarsler. «Cato» går ut på høy vannstand langs kysten av Nordland og Troms. «Dagmar» lenger sør gjelder kun vind i utgangspunktet, men det kan bli høy vannstand enkelte steder. forklarer han.

Stengte fjelloverganger
Flere fjelloverganger var stengt natt til 1. juledag, blant dem Rv 7 over Hardangervidda, Rv 13 over Vikafjellet og Rv 15 over Strynefjellet.

Fv 50 Hol-Aurland og Fv 53 Tyin-Årdal var også stengt på grunn av uvær, mens trafikken mellom øst og vest gikk som vanlig over E16 Filefjell og Rv 52 Hemsedalsfjellet.

Også i Midt- og Nord-Norge var en rekke fjelloverganger stengt natt til 1. juledag, blant dem E6 over Saltfjellet og E10 over Bjørnfjell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.