Gå til sidens hovedinnhold

Her raste to hus ut i sjøen

En person funnet i live etter jordskred i Lyngen i Troms.

Det har gått et jordras ved Solhov på Lyngseidet. To bolighus er tatt av raset.

Ifølge Troms politidistrikt skal ingen personer være savnet. De fikk melding om raset klokka 15.48, og satte da i gang en redningsaksjon i samarbeid med hovedredningssentralen og andre nødetater.

Se bilder fra raset her.

- En person er funnet i live på havet. Skadeomfanget er ukjent, og vi vet ikke om det var flere personer i huset hvor denne personen befant seg, forteller rådmann i Lyngen kommune Leif Lintho til Nordlys.

- Personen som er funnet i live var alene i huset. Det andre huset er knust til pinneved, forteller stasjonsleder ved Tromsø politistasjon, Kurt Pettersen.

Det er en mann, han skal ha befunnet seg i huset som fløt på havet. Han ble funnet klokken 16.40.

Familie bortreist
I det andre bolighuset som er tatt av raset bodde det en familie med fire barn. Disse var bortreist da raset gikk.

- De er nå på tur tilbake til Lyngseidet i bil, forteller politioverbetjent Tor Einar Eilertsen.

Naboboliger er evakuert. Deriblant en kommunal bolig hvor det bodde seks til åtte personer.

- Lyngen kommune har etablert et samlingspunkt for evakuerte på gamle Lyngen sykehjem. Omfanget av evakueringen vil bli klarlagt når skredekspert fra NVE kommer til stedet sammen med politiets innsatsledelse, opplyser Kurt Pettersen ved Troms politidistrikt.

- Veien borte
- Her er det rimelig uoversiktlig. Veien inn til Solhov er borte. Det har gått med i alle fall ett bolighus, kanskje to. Det er også mulig at et båtbyggeri er borte, forteller Frank Fyhn som er på stedet.

Fyhn vet ikke om det har gått folk i raset.

- Ambulanse og brannvesen er på stedet. De jobber med å sperre av veien, og med å evakuere et boligområde som ligger litt lenger opp. Det raser fremdeles, og det er fare for at flere hus kan bli tatt, sier Fyhn til avisen litt over klokken 16.

Brann, redning, politi og dykkere jobber nå på stedet.

Rester av hus i vannkanten
- Veien har rast ut, og folk må komme seg forbi med båt. Vi kjører forbi rasstedet i båt nå, forteller Dan Håvard Johnsen.

- Nå ser vi rester av hus og vegetasjon i vannkanten, det er et tragisk syn. Omtrent åtte båter driver å søker inne i området. Antakelig undersøker de om det er gått folk i raset, sier Johnsen.

Han forteller om et skremmende syn. Raset har gått på et forholdsvis flatt område. Johnsen vil anta at det er en helning på 15 grader. Raset er bredt øverst og blir smalere lenger ned. Johnsen antar at det er omtrent 100 meter bredt øverst, og omtrent 20 meter bredt nederst.

- Dybden er enorm. Det ser ut som det er 20-25 meter dypt, og det kan ha gått 100-200 meter opp fra havet, forteller han.

- Dette er voldsomt. Her ligger det hus og vegetasjon å flyter. Det er ubegripelig, sier han.

Han forteller at to hus står nært kanten på raset, og han anser at det er fare for at disse også kan rase ut.

Les flere nyheter fra Nordlys her.

Kommentarer til denne saken