Gå til sidens hovedinnhold

Her redder natteravnene et liv

Nanna Bergan og to andre natteravner gjorde fredag en heltemodig innsats. De brydde seg og reddet et menneskeliv.

Under de store arrangementene i årets kulturfestival i Holmestrand har natteravnene vært synlige i bybildet. Tanken bak Natteravnene er veldig enkel:

« Vi skal bry oss om det som skjer i vårt eget nærmiljø, være med på å skape trygghet, trivsel og tilhørighet og bidra til at barn og unge får en trygg oppvekst ved rett og slett å være til stede der de er.»

Fredag skulle det vise seg å bli ytterst nødvendig og livsviktig for en ung mann, skriver Jarlsberg Avis.

- Bry seg ved behov
- Vår oppgave er å være synlige i bybildet og bry oss hvis det skulle være behov. Vi tar kontakt med andre etater, som for eksempel politi, AMK eller barnevernstjenesten, forteller natteravner Nanna Bergan. Fredag gikk hun natteravn sammen med Kjell Antonsen og Marianne Helgesen. De kom gående fra Ødegårdbua og ut på Fiskebrygga. De så en ung mann ligge å sove på en krakk. Ved første øyekast så det helt uskyldig ut, men sannheten skulle vise seg å være en helt annen.

- Da vi kom nærmere skjønte vi at det ikke var snakk om alkohol, men andre stoffer. Vi forsøkte å få liv i den unge mannen, men det lot seg ikke gjøre, forteller Bergan som tydelig er preget av hendelsen. Hun legger til at de tok kontakt med AMK (ambulansesentralen).

- Vi prøvede å finne informasjon om hvem dette var, men i lommene fant vi bare tomme pilleesker av ymse slag, forteller hun videre.

Reddet livet
Hun er sikker på at deres omsorg reddet guttens liv.

- Vi snakket mye om det etterpå. Det må ha vært mange som har gått forbi krakken hvor den unge mannen lå, uten at de brydde seg. Her kom vår rolle inn og en viktig rolle i dette tilfelle. Vi er på plass for å ivareta byens borgere og skape et trygt miljø. Derfor gikk vi bort til den unge mannen, tilføyer hun. AMK var raskt på plass og det viste seg at mannen hadde inntatt store mengder tabletter og ble fraktet til sykehuset. Nanna Bergan har deltatt som natteravn siden 2003. Ett par år var hun ute av bildet på grunn av reising, men gikk sin første runde i år på fredag.

Bredt samarbeid
Det er et bredt samarbeid med kommune, skole og politi for å skape et trygt miljø i kommunen hvor natteravnene går.

- Vi går ikke inn i konflikter, men ved behov kan vi hjelpe til med situasjoner eller gi tips eller råd hvis ungdom selv ønsker det. Er det alvorlige saker skal dette løftes ett hakk videre, forklarer hun. Leder for Holmestrand frivillig sentral, Bjarne Mathisen, skryter av innsatsen til helgens ravner.

- I slike situasjoner ser man betydningen av å ha natteravner til stede. Dette viser at en liten innsats kan gi en stor effekt. Ikke bare for den som er ute og ravner, men også for den som møter på velviljen og omsorgen til en natteravner, sier Mathisen og legger til at han er overbevist om at helgens ravner gjorde en stor forskjell fredag kveld.

Les flere artikler i Jarlsberg Avis her.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken