*Nettavisen* Nyheter.

Her redder Vebjørn (19) en såret hai med Coca-Cola

Stoppet blødningen: Vebjørn Kielland fikk dratt ut et spyd fra ryggen på denne haien, men oppdaget da at den blødde fra gjellene. Coca-Cola stoppet derimot blødningene. Foto: Privat

Den norske fiskeguiden i Belize ble dagens helt etter en redningsaksjon med høy MacGyver-faktor.

21.03.15 20:43

(MOSS-AVIS.NO): Den unge og fiskegale mossingen, som tidligere har vakt oppsikt ved å fiske en 100 kilos hai på flue i Karibien, har tilbrakt de siste månedene på en øy i Belize.

Det var drømmen om å fange en såkalt Permit på flue som i utgangspunktet brakte han til den eksotiske øyen. Det målet nådde han raskt, men mossingen, som var ferdig med videregående skole i fjor, valgte å bli i øyparadiset.

Nå har 19-åringen flyttet fra en spartansk hytte på en øy utenfor Belize og inn til en større resort der han blant annet jobber som fiskeguide. Men det hindrer ikke 19-åringen i å fiske også på fritiden - i et farvann som byr på mange spennende opplevelser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fikk kreftene tilbake: Jeg holdt den en time rett vei i vannet for å la den få tilbake litt krefter. Og plutselig tok den av ut mot mørket, som om ingenting skulle ha skjedd, forteller Kielland. Foto: Privat

Sandtigerhai

Det var på en snorkletur utenfor Belize Barrier Reef tidligere denne uken han oppdaget en såkalt «nurse shark» (Sandtigerhai på norsk) med et harpunspyd gjennom ryggen.

– Jeg var altså og snorklet ute i det blå hvor du finner alle store fisker og haier. Bare to dager tidligere hadde jeg sett en 15 fot hammerhai som holdt til der ute, forteller Kielland til Moss Avis.

Han fikk seg en overraskelse da han oppdaget haien med spydet i ryggen.

Hardt skadet

– Den hadde i tillegg et par små hull i hoderegionen. Den lå på ryggen fordi spydet satt fast mellom to koraller. Så jeg tenkte å ta med meg spydet og haien inn til øya. Men den lå dypt nede. Minst 10 meter. Så jeg svømte ned og løsnet haien. I det jeg gjorde det, kastet den noe fryktelig på seg fram og tilbake. Den var nesten like lang som meg og sterk! Men jeg fikk den opp til overflaten etter mye om og men, og svømte med den inn til land. Der klarte jeg klarte å ta ut spydet uten å gjøre for mye skade. Det var allerede blitt mørkt da jeg nådde land, så jeg tok den med bort til lyset, og holdt den i vannet en stund. Men det viste seg at det pumpet blod ut av gjellene på den når den pustet. De som var dumme nok til å skyte haien, hadde også prøvd å skyte den i gjellene.

Stanset blødningen

Kielland sier han som fluefisker har hørt at det er mulig å stoppe blødninger hos fisk med syre.

– Det er det samme som skjer når man lager for eksempel ceviche, hvor man koker kjøttet i syre. Så jeg fikk en venn av meg til å løpe bort å kjøpe en Coca-Cola, helte den over gjellene på haien, og puttet den tilbake igjen. Utrolig nok stoppet den å blø! Jeg vet hvor mye en slik hai tåler, så jeg holdt den en time rett vei i vannet for å la den få tilbake litt krefter. Og plutselig tok den av ut mot mørket, som om ingenting skulle ha skjedd, forteller Kielland, som selv satt igjen med en stor opplevelse og et nytt spyd han kan bruke til jakt.

Side om side med haiene.

Det var Vebjørns far som lokket han med ut på fisketur som barn. Siden har fiskebasillen tatt nesten overhånd på 19-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fikk kreftene tilbake: Jeg holdt den en time rett vei i vannet for å la den få tilbake litt krefter. Og plutselig tok den av ut mot mørket, som om ingenting skulle ha skjedd, forteller Kielland. Foto: Privat

Han innrømmer at det ikke er så mange jevnaldrende som han klarer å få med seg på fisketur.

– Det er en i Fredrikstad som er på min alder, men det blir mest turer med dem som er eldre. Dyrt er det også, men jeg har vært heldig å få sponsor, har 19-åringen tidligere fortalt til Moss Avis.

Les flere saker fra Moss Avis her.

Klikk på bildet for å forstørre.

DRØMMEFISKEN: – Akkurat da var jeg verdens lykkeligste, sier Vebjørn Kielland om da han fisket drømmefisken på flue: En Permit, som sies å være den vanskeligste fisken å få på flue. Foto: Privat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.