RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her reddes PC-spillingen

Sist oppdatert:
Den gode og gamle datamaskinen er angrepet av spillkonsoller. Her er spillet som beviser hvorfor PC-en kan overleve som spillmaskin.

(Spillmagasinet:) Den gode, gamle personlige datamaskinen har lidd kraftig av inntogene til Xbox 360, Nintendo Wii og Playstation 3. Antall utgivelser på spillfronten og antall solgte spill har vært under en stadig nedgang.

Bransjen har ikke overraskende også pekt på en økt piratvirksomhet som en av grunnen til datamaskinens spillproblemer. Derfor begynner vi med følgende oppfordring:

Folkene bak Empire: Total War har gjort en så god jobb at du så absolutt ikke bør, skal eller være i nærheten av å vurdere å piratkopiere dette spillet.

Vi skal begrunne hvorfor.

For deg som ikke kjenner historien:

Total War-serien med strategispill har vært fundemantalt de klart beste på markedet siden de først kom. Likevel har serien muligens skremt bort noen. Vi vil likevel, for nye lesere og folk som ikke kjenner historien disse to tidligere spillene:

Rome: Total War (les anmeldelsen her)
Krig er ikke godt for noe, sies det. De tar skammelig feil. Krig er godt for både filmer, bøker, sagaer og dataspill. Slik som «Rome: Total War».

Medieval II: Total War (les anmeldelsen her)
En gang ble krig utkjempet av gentlemen og taktikk var mer enn å slippe en bombe.

Men hva er det?

Ok. Ta en liten dose Civilization. En liten dose action-strategi. En liten dose brettspill. En liten dose historie. Og opphev dette i spillbarhet. Da har du hatt Total War-serien til nå.

Denne gangen har de ganget seg selv med to. Eller tre.

Et så bra strategispill har vi kun drømt om.

Den historiske bakgrunnen for dette spillet er det 18.århundret (dvs. fra 1700-1799). Du kan velge forskjellige nasjoner og kjøre globale kriger. Der man tidligere har for eksempel kun konsentrert seg om Romerriket tar du nå kontroll over for eksempel Storbritannia - som kontrollerer kolonier i India, Nord-Amerika og Nord-Afrika i tillegg til sin hjemøy. Neste gang tar du kanskje over et helt annet land, og får et annet spill.

Ok, nå løp jeg for fort over en del av det som er nytt og hva som gjør spillet unikt. Jeg skylder det på lysten til å spille mer. Mer. MER!

Velg deg ett land
Fraksjonene du kan velge mellom når du starter er blant annet Storbritannia, Russland, Frankrike, Prøyssen, Østerrike, Spania, Det Ottomanske rike, Sverige, Polen-Litaun og noe som kalles «United Provinces» (Belgia/Nederland). Senere kan du spille andre (for de med historiekunnskaper så kan man gjette på hvilke).

Du tar over landets ressurser, landområder og hærer. Målene setter du selvfølgelig selv, men de fleste vil nok spille spillet for å få mest mulig nye landområder og bli rikest mulig. For å klare dette kan man bruke ren militær makt, diplomati, religion og økonomi. Innenfor diplomati kan man også bruke triks som spionasje og mord.....

Den store nyheten i spillet er selvfølgelig at man spiller på en større del av jordkloden. Selve systemet rundt skatter, diplomati og styring er også gjort mye enklere. Det er også blitt gjort store framskritt på teknologiutviklingen (lettere inspirert av hvordan dette er i Civlization).

I motsetning til et spill som Hearts of Iron eller Red Alert så er det her strategi på flere nivåer samtidig. Alt fra forflytning av tropper, til action på kampfeltet og strategisk utvikling av ditt land.

Hvis meg ditt våpen
Selve krigføringen gjøres også på en litt annen måte når det gjelder kampene på vann - de foregår nå også i virkelig tid, slik som på land. Det er også på land store nyheter når det gjelder å bruke beskyttelse. Akkurat som at krigføringen ble litt mer moderne på 1700-tallet så har spillet reflektert dette godt.

Kampene har alltid vært spillets store styrke, og er bare bedre nå enn det har vært før. Kampene på vann er forfriskende i forhold til hva man er vant til på land, og fungerer meget godt. Faktisk så bra som vi noen gang har sett i et strategispill.

Den kunstige intelligensen har også fått litt ekstra IQ og er bedre enn den har vært, og den var bra fra før av også.

Vi har ikke fått testet flerspillermodusen skikkelig, men det ryktes at det vil komme en flerspiller-kampanjemodus. Vi gleder oss som små barn. Ellers er det som i tidligere spill i serien mulig å kjempe små kamper mot andre.

Grafikk og lyd er så bra som vi egentlig bare kan drømme om i strategispill, og det er bare en ting å si:

KJØP DETTE SPILLET!

Spillet er testet på en Zepto Hydra A17.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere