RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her satt 527 ulovlig lenge i fjor

Altfor mange sitter mer enn 48 timer i politiarresten i Bergen.
Altfor mange sitter mer enn 48 timer i politiarresten i Bergen. Foto: Skjalg Ekeland (Bergensavisen)
- Personlig krenkende og helsemessig skadelig, mener justistoppene i Bergen. Nå ber de regjeringen gripe inn.

Politimesteren, sorenskriverne, fengselsdirektør, advokatforeningen og førstestatsadvokaten i Hordaland er unisont enige: Dette går ikke lenger - noe må gjøres!

Sammen har lederne for domstolene, politiet, påtalemyndigheten og kriminalomsorgen sendt brev til justisminister Anders Anundsen, skriver BA.no.

– Skadelig for innsatte
Bakgrunnen er den anstrengte varetektssituasjonen og mangelen på fengselsplasser.

I fjor ble drøyt 2800 personer pågrepet og satt i varetekt. Av disse ble 527 sittende over 48 timer i politiarresten, noe som tilsvarer 19 prosent.


Det er lengre enn det regelverket tilsier. Den europeiske torturkommisjonen har tidligere kritisert praksisen, og justistoppene i Bergen er enige om at dette både er krenkende og skadelig for de innsatte.

Den kritiske varetektssituasjonen er ikke av ny dato. BA har skrevet flere artikler om saken, senest i januar i år.

Også for fire år siden sendte de en tilsvarende bekymring til daværende justisminister Knut Storberget fra Ap, uten at det førte til noen endringer.

Må løslate siktede
– Terskelen for bruk av varetekt må heves på grunn av plassproblemer. Det gir ikke samfunnet den nødvendige beskyttelse mot kriminalitet, heter det i brevet som blant andre er undertegnet av politimester Geir Gudmunsen.

Ifølge regiondirektør Per S. Våge i Kriminalomsorgen er kapasiteten i fengslene i Bergens-området fullt utnyttet. Til sammen er det 500 fengselsplasser. Nylig satt 128 i varetekt, og de øvrige 372 plassene ble brukt til soning.

– Det betyr at det ikke er noe å gå på, konkluderes det i brevet.

Siden det flere andre steder i landet er mangel på både varetektsplasser og soningsplasser, blir problemet ikke løst før kapasiteten blir utvidet, mener justistoppene - som ber statsråden om å følge opp saken.

Les flere saker i Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere