RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det tok ikke mer enn to minutter før vennene med ryggen til fikk tilbud om å kjøpe ti lilla Xanor-tabletter for 200 kroner. Handelen ble ikke gjennomført, men den utenlandsk kvinnen hadde tydeligvis ingen betenkeligheter med å gjennomføre salget av rusmidler på Domkirkeplassen. Ifølge rusavhengige selges rusmidlene på åpen gate.
Det tok ikke mer enn to minutter før vennene med ryggen til fikk tilbud om å kjøpe ti lilla Xanor-tabletter for 200 kroner. Handelen ble ikke gjennomført, men den utenlandsk kvinnen hadde tydeligvis ingen betenkeligheter med å gjennomføre salget av rusmidler på Domkirkeplassen. Ifølge rusavhengige selges rusmidlene på åpen gate. Foto: Frode Olsen (Rogalands Avis)

Her selger tiggerne piller

Sist oppdatert:
Tiggere står bak omfattende omsetning av illegale rusmidler. Det bekrefter ledelsen i narkotikapolitiet. Stoffene selges på åpen gate.

Omsetning av rusmidler i Stavanger har eskalert i stort omfang de siste ukene, skriver Rogalands Avis.

Flere personer, som ellers bedriver tigging i Stavanger, selger også illegale medikamenter i Byparken og gangveien ved Breiavatnet.

Fra dette området og andre steder i sentrum selger de rus til helt tilfeldig forbipasserende.

Selges overalt
Wenche Nygård forteller at hun senest i går ble stanset på gaten og tilbudt den sentralstimulerende og livsfarlige medisinen Xanor, som står oppført som narkotikum på Helsedirektoratets lister.

– Jeg blir så enormt provosert at jeg ikke vet hvordan jeg skal reagere. Selv har jeg to ungdommer, og jeg vet at en liten håndfull av disse tablettene kan medføre døden, sier Nygård.

For å demonstrere hvor pågående selgerne er, oppsøkte kvinnen og hennes venn en av dem midt på Domkirkeplassen.

Det tok ikke mer enn to minutter før hun kunne gjennomført en ulovlig avtale. Kvinnen mener det må kraftig lut til for å få bukt med det hun vet er alvorlig for byens befolkning.

  • For å demonstrere hvor omfattende og vanlig salget er stanser kvinnen en helt tilfeldig tigger på Domkirkeplassen.
  • Et lite minutt inn i samtalen får kvinnen beskjed av tiggeren om å bevege seg inn mot Domkirken for å forhandle pris og mengden av det antipsykotiske middelet Xanor.
  • Det tok ikke mer enn to minutter før vennene med ryggen til fikk tilbud om å kjøpe ti lilla Xanor-tabletter for 200 kroner. Handelen ble ikke gjennomført, men den utenlandsk kvinnen hadde tydeligvis ingen betenkeligheter med å gjennomføre salget av rusmidler på Domkirkeplassen. Ifølge rusavhengige selges rusmidlene på åpen gate.

ANNONSE


– Vi kan jo tenke oss til hva som kan skje når disse stoffene kommer i feil hender. Jeg og flere bekjente har med egne øyne sett at romfolk tilbyr rusmidler til det som åpenbart er mindreårige. Kaoset som hersker må foreldre og andre foresatte forklare nøye til barn og unge som ferdes i bybildet. Illegale rusmidler selges på åpen gate. Akkurat så enkelt som vi demonstrerte, sier en lamslått Nygård.

Overrasket over situasjonen
Kvinnen har den senere tiden fungert som frivillig rådgiver og samtalepartner for enkelte rusavhengige. Selv de avhengige er overrasket over den nye situasjonen i Stavanger.

– En bekjent av meg med rusrelaterte utfordringer ble for få dager siden stanset en mann på gaten. Da hun forklarte at hun ikke hadde penger fikk hun tilbud om å betale for rusmidlene i form av seksuelle tjenester, forteller hun oppgitt.

RA har pratet med den rusavhengige yngre kvinnen, som bekrefter historien.

– Romfolkets pågåenhet er blitt et problem for oss som har et ønske om å slutte med stoff. De løper etter oss på gatene med tabletter, og som alle vet, er det mange som har det vanskelig for å si nei, sier kvinnen.

– Miljøet er i ferd med å eksplodere
På stien ved Breiavatnet i Kongsgaten holder Legeassistert Rehabilitering (LAR) hus. Der får rusavhengige medisin som skal motvirke trangen til ytterligere misbruk av narkotika. For dem oppleves utfordringene rundt de nye omgivelsene som belastende.

RA har pratet med flere av dem, og absolutt alle forteller at de flere ganger daglig blir tilbudt rusmidler fra romfolket. En mann i 50-årene har ved mange tilfeller opplevd å bli forfulgt av personer som vil selge piller.

– Det er jo ironisk at vi som er i behandling skal måtte brøyte oss vei ut fra LAR etter vi har fått medisinen. Til tross for at jeg gir avslag så har det hendt at de har fulgt etter meg helt fra Byterminalen og opp til Domkirken, forteller LAR-pasienten.

Han liker heller ikke utviklingen som skjer rett foran nesen på han i hverdagen.

– De siste ukene har jeg merket meg et tilsig av folk som kommer fra andre byer for å både selge og kjøpe rusmidler. Miljøet er i ferd med å eksplodere, og rusmidlene som selges kan også være syntetisk framstilt. Utviklingen er i ferd med å bli en skamplett for vårt kjære Stavanger, sier han oppgitt.

Høyt på agendaen hos politiet
Ledelsen ved avdelingen for narkotika, vinning og uro ved politistasjonen i Stavanger, ser meget alvorlig på det hurtig eskalerende salget i sentrum.

– Det er ikke mange ukene siden salget av rusmidler fra deler av romfolket begynte å eskalere. Hvordan vi skal løse den nye utfordringen kommer til å stå høyest på vår agenda i høst, sier politiførstebetjent Vegard Sandland.

Han bekrefter at bybildet har endret seg negativt i høyt tempo.

– Akkurat nå har vi tre personer fra denne menneskegruppen i arresten for oppbevaring av en betydelige mengder rusmidler, sier Sandland.

Følger nøye med
Lederen for avdelingen forteller videre at byen nylig opplevde et overdosedødsfall.

– Vi mener dødsfallet kan knyttes direkte til det økende salget som nå foregår, sier han.

Politiet står med andre ord overfor et ny problemstilling.

– Vi er klar over, og følger tett med på utviklingen, men vi kan ikke arrestere folk på bakgrunn av klærne de bærer. Som i alle samfunn finnes det mennesker fra denne folkegruppen med ærlige hensikter, sier Vegard Sandland.

Vegard Sandland bekrefter at politiet ser alvorlig på romfolkets salg av rusmidler. Tre personer sitter nå i varetekt for besittelse av betydelige mengder.


Politiførstebetjenten ved avdelingen for narkotika, vinning og uro mener salget er så omfattende at det kan være legitimt å advare barn og unge som ferdes.

– Det kan faktisk være til fordel for de yngre at de er klar over hva som kan møte dem. Etter det vi kjenner til har ikke selgerne til vane for å gå bort til hvem som helst, men normalt plukker de seg ut bestemte målgrupper. Det er vårt inntrykk, sier han.

Syntetisk framstilt
Et av de store usikkerhetsmomentene ved slike rusmidler er at mottakerne aldri kan være sikker på konsistens og innhold.

– Det er grunner til å tro at deler av rusmidlene som blir solgt i Stavanger er syntetisk framstilt. Andre partier kan være legemidler som blir smuglet over grensene, sier han.

Sandland mener det aller lureste folk kan gjøre er å avfeie eventuelle tilbud på gaten.

– Misbruk av denne typen rusmidler er direkte livsfarlig. Politiet er klar over at deler av romfolket selger ulovlige midler. Sett i det lyset er det ikke nødvendig å opplyse oss. Men hvis man opplever ubehagelige situasjoner skal man selvsagt kontakte politiet, sier Vegard Sandland til RA.

Les flere saker i Rogalands Avis


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere