RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
  • FØRSTE: Her selges det første Charlie Hebdo i Norge. Kvinnen som kjøpte bladet hadde ventet siden torsdag morgen.
  • LANG KØ: Dette var køen utenfor Narvesen 20 minutter før bladet kom i salg.
  • VERDT VENTINGEN: Oddvar Skogseth hadde sluppet unna med å vente i en time før han kunne sikre seg bladet. - All respekt til de som har stått her hele dagen, sa han.
  • ET TIL HVER: Hver person fikk bare med seg et blad, og vakter passet på at ingen snek i køen.
  • INN OG UT: Kjøperne ble loset inn den ene døren og ut en annen dør etter at kjøpet var gjort. Her gikk det unna.
  • IMG_0992
  • FRANSK: Det var den franske versjonen som ble solgt i Narvesen i Oslo sentrum.
  • LANG, LENGER: Køen utenfor Narvesen ble lenger etter at bladet begynte å selges klokken 17.

ANNONSE

Her selges det første Charlie Hebdo

Sist oppdatert:
45 minutter senere var Charlie Hebdo utsolgt i Norge.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): - Vi skal ta og føle på ytringsfriheten, sa folk som sto i kø utenfor Narvesen Continental i Oslo fredag. Charlie Hebdo kom i salg i Norge fredag klokken 17. Tjue minutter før magasinet kom i salg, var køen lang utenfor butikken.

Det var en kvinne som het Maria som fikk tak i det første eksemplaret. Hun hadde stått utenfor Narvesen siden klokken seks torsdag morgen og sovet på hotell i natt for å sikre seg bladet.

- Dette er et håndfast symbol på ytringsfriheten, uttalte hun til Nettavisen mens hun ventet i kø for å kjøpe bladet.

Maria ville imidlertid ikke la seg avbilde av pressen, og ville ikke oppgi sitt fulle navn. Maria uttalte at det ikke er virkelig ytringsfrihet i Norge, og hun fryktet represalier mot familien i hjemkommunen hvis hun sto fram med navn.

- Dette er en historisk forside som distribueres i noen få eksemplarer i Norge. Bare noen få får muligheten til å kjøpe bladet, sa Kristian Tonning Riise og Christopher Wand. De to er leder og generalsekretær i Unge Høyre. Fem medlemmer i Unge Høyre hadde delt på å stå i kø siden klokken 09 fredag.

STÅTT LENGE: Unge Høyre hadde delt på å stå i kø siden fredag morgen. Da salget åpnet var det leder Kristian Tonning Riise og Unge Høyres generalsekretær Christopher Wand som fikk æren av å kjøpe.

Over 200 i kø
Butikken fikk 170 magasiner – ikke 200 som først ble bekreftet fra fransk distributør, opplyser kommunikasjonssjef Ida Håvik i Reitan Convenience til NTB.

I Frankrike ble magasinet revet fra hyllene da det kom i salg onsdag, og eksemplarene i Norge kommer også til å forsvinne fort.

Det hadde nemlig samlet seg en enorm kø allerede 20 minutter før bladet kom i salg.

45 minutter senere opplyste Narvesen at bladet var utsolgt.

Det var også et stort medieoppbud på stedet, og forbipasserende stoppet opp for å spørre hva som foregikk.

Viser Muhammed
Charlie Hebdo har vanligvis et opplag på 60.000 eksemplarer, men denne gangen skal det trykkes i fem millioner og eksporteres til en rekke land. Det er også snakk om å oversette det til andre språk enn fransk.

BEGRAVET: Mens 170 utgaver av Charlie Hebdo ble solgt i Norge, ble bladets tidligere ansvarlige redaktør, Stephane Charbonnier, begravet i Pontoise utenfor Paris. Han var én av de ti ansatte i bladet som ble drept onsdag 7. januar.


Forsiden til den første utgaven etter terrorangrepet onsdag i forrige uke viser profeten Muhammed med en tåre i øyekroken. Han holder et skilt med påskriften «Je suis Charlie», og over ham lyder overskriften «Alt er tilgitt».

Tolv personer ble drept i angrepet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler, deriblant fire av bladets mest kjente tegnere.

Bedt om å ikke selge
Narvesen-kiosken på Continental i Oslo, som er Norges eneste utsalgssted for Charlie Hebdo, har tidligere fått flere telefoner fra personer som ikke ønsker at de skal selge bladet.

- Flere personer har ringt og uttrykt ønske om at bladet ikke skal selges, uttalte Ida Håvik i Reitan Convenience i en pressemelding.

Det er iverksatt ekstra sikkerhetstiltak for de ansatte på Narvesen Continental både før, under og etter jobb.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere