RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her ser du gigantørreten

Sist oppdatert:
19,85 kilo veide sjøøretten Ken Jøran Grøtte Pedersen fikk på lett flueutstyr i Lakselva i Finnmark i natt. Det kan være verdensrekord.

Norgesrekorden lyder i dag på 13,7 kilo, og er fra Skibotnelva. Men beistet Pedersen fikk i natt smadrer den rekorden, dersom prøvene bekrefter at det virkelig dreier seg om en sjøørett.

- Vi har tatt både skjellprøver og DNA-prøver av fisken. Det kan være en hybrid. Men det er veldig sjelden at det finnes hybrider i elver som ikke har gyrosmitte. Fisken har alle de klassiske gjenkjenningstegnene for å være en sjøørret, forteller Grøtte Pedersen til TV 2 Nettavisen.

Så han har godt håp om at det ikke dreier seg om en krysning mellom en laks og en sjøørret.

Alle tegn
- Et klassisk tegn på sjøørret er at munnvika går forbi øyet. På min fisk går munnviken én centimeter forbi øyet. Det er også masse prikker under midtlinja på fisken. Det er et annet tegn. I tillegg er det minst 40 prikker på hodet. På en laks er det aldri over sju. I tillegg er sporden helt rett, forteller Ken Jøran Grøtta Pedersen videre til TV 2 Nettavisen.

Alle disse tegnene tyder på en velvoksen sjøørret. Men ingenting er sikkert før alle prøver er behørig analysert.

Pedersen hadde i alle fall et svare strev med å få opp gigantfisken, som tok i de øvre delene av Lakselva i Finnmark. Han hadde med seg en svært lett ørretstang i klasse 4-5. Ytterst på snøret hadde han 0,25 millimeter fortøm, og en dobbeltkroket, hjemmebundet flue størrelse 12.

To og en halv time
- Jeg hadde bare fisket i fem minutter før fisken tok. Den gikk oppstrøms, før den gjorde et utras på 100 meter, og spratt i været med et plask. Men siden det var mørkt, var det vanskelig å se hvor stor fisken var på det tidspunktet.

- Jeg holdt på i over to og en halv time for å få den opp. Jeg måtte kjøre den knallhardt hele tiden. Stanga var helt spent, og det sang i snøret. Men omsider fikk vi den opp, sier Grøtta Pedersen videre.

Han hadde en mistanke om at det kunne være en sjøørett, tross størelsen.

- Det så jo utsom en sjøørett ute i vannet også. Men jeg var ikke sikker før jeg fikk den på land. Og som en i Fjelltjenesten sa det: «Den har alle tegn på å være en sjøørett. Bortsett fra at den er for stor»!

Venting
Nå venter en periode i spenning, før han eventuelt kan smykke seg med norgesrekordholder – og eventuelt verdensrekordholder.

Men verdensrekorden noteres ikke spesifikt for sjøørret, siden den biologisk er samme art som annen ørret. Det største ørreten som er fisket på sportsfiskerutstyr er ikke over 19,8 kilo. Så Grøtta Pettersens fisk kan være verdensrekord!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere