Gå til sidens hovedinnhold

Her ser partilederen rødt: - Kaller du meg for nazist?

- Jeg blir svært opprørt. Man skal ikke slippe unna med dette lenger, sa en sint Jimmie Åkesson.

Det ble hett i den svenske partilederdebatten da Miljøpapartiets Per Bolund snakket om den «blåbrune siden» i politikken.

Se Jimmie Åkessons utblåsning i partilederdebatten:

Jimmie Åkesson er leder for fløypartiet Sverigedemokraterna, som nå av flere kommentatorer omtales som en del av en bred, borgerlig opposisjon. Han ble svært opprørt under den direktesendte partilederdebatten på SVT2 søndag kveld da Per Bolund, leder for Miljøpartiet, snakket om den «blåbrune» siden i politikken da temaet var innvandring og integrering.

- Kaller du meg for nazist? spurte Åkesson og ga seg ikke før han fikk klart svar fra Bolund.

- Blir svært opprørt

- Jeg blir svært opprørt. Man skal ikke slippe unna med dette lenger, sa Åkesson i partilederdebatten ifølge Svenska Dagbladet. Han understreket at fargen brun ene og alene kan peke mot nazismen. Dette er en ideologi Sverigedemokraternas leder har jobbet hardt for å markere avstand fra, blant annet i en tale under politikeruka i Almedalen i 2018, da han beskrev nazismen som en antidemokratisk, sosialistisk, rasistisk, imperialistisk og internasjonalistisk voldsideologi. Det var etter at den antirasistiske stiftelsen Expo avsløre at tidligere medlemmer av bevegelsen Nationalsocialistisk front (NSF) var kandidater for Sverigedemokraterna.

Forsvarer begrepet «blåbrun»

Bolund svarte i debatten at det må være lov å bruke betegnelsen «blåbrun» om høyrekonservative partier som samarbeider med høyrepopulistiske partier, som han mener Sverigedemokraterne er. Men på direkte spørsmål fra programlederen avsto Bolund å bruke merkelappen nazisme.

- Jeg har aldri kalt Åkesson for nazist, sa han.

Står ikke i ordboka

I Svensk ordbok, som gis ut av Svenska Akademien, er begrepet «blåbrun» fraværende, men om «brun» heter det at betegenelsen beskriver noe som nazistisk.

Pensjonert språkprofessor Olle Josephson sier til Aftonbladet at Åkessons tolkning om at brun var nazismens farge på 30-tallet er riktig, men at Bolunds forståelse av begrepet blåbrun også er mulig.

- Det er på linje med Språkrådets definisjon som bygger på hvordan ordet brukes og at det ikke direkte kan kobles med nazismen, sier Josephson til avisa.

- En del av etablissementet

Sverigedemokraterna har lenge stått isolert med sin innvandringskritiske politikk, men tidligere i år var partiet en del av et felles forslag til strengere innvandringspolitikk som det borgerlige firkløveret lanserte. Og bare noen timer før partilederdebatten, publiserte Dagens Nyheter et innlegg der Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna og Liberalerna lanserte 20 forslag for å slå ned gjengkriminaliteten.

«Nå er Åkesson en del av det politiske etablissementet», skriver Ewa Stenberg i en kommentar i DN mandag. Hun er en av kommentatorene som ser et nytt regjeringsalternativ begynne å vise seg. I september 2022 er det riksdagsvalg i Sverige.

På en Ipsos-måling for DN 6. oktober har Moderaterna en oppslutning på 22 prosent, Sverigedemokraterna får 21 prosent, Kristdemokraterna 4 prosent og Liberalerna 3 prosent (under sperregrensen).

Få de siste oppdateringene i Nettavisens nyhetsstudio

Les også

Kommer med advarsel om Donald Trumps potensielle «sjokk-tropper»