Gå til sidens hovedinnhold

Her setter han butikktyver i gapestokk

Rema-sjef frustrert over kriminalpolitikken.

- Kommer noen av disse - kast de ut av butikken. Og tilkall hjelp! oppfordrer Rema-bestyrer Dan Tore Håland.

Men Datatilsynet og Rema-konsernet misliker sterkt at angivelig kriminelle er avbildet på Ålekilen-butikkens oppslagstavle, skriver Demokraten.

Som i amerikanske westernfilmer har også den lokale Rema-kjøpmannen sine egne wanted-plakater.

Etter å ha fastslått at verken politikerne eller politimyndighetene er i stand til å få bukt med den stadig økende hverdagskriminaliteten har Håland likeså godt tatt i bruk den gammeldagse gapestokken.

- Må gjerne bure meg

- De må gjerne bure meg inne. Men jeg ser ingenting i veien for at kriminelle som stjeler som ravner får sine bilder slått opp her. Hvert år stjeles det for milliarder av kroner i norske dagligvareforretninger.

De få som blir tatt får sin sak henlagt hos politiet. Eller så blir de sendt til "hotellet i Halden". Jeg kan ærlig talt ikke akseptere denne misforståtte snillismen! hamrer Håland løs.

De seks bildene som de siste dagene har hengt ved kassadiskene i Rema-butikken på Ålekilen skal ifølge Dan Tore Håland være printet ut fra Rema-kjedens videokameraer andre steder på Østlandet.

- Vi har fra andre forretninger blitt advart mot disse personene. «Han der» skal ha fylt opp hele handlevogna for så å si «takk for nå». Den «kvinnen der» har også forsynt seg grovt fra en Rema-butikk som ikke ligger så veldig langt unna, forklarer Håland mens han greier ut om bildegalleriet.

Ingen av de avfotograferte skal etter hva Håland kjenner til ha stjålet fra hans Rema-forretning.

- Men plutselig er de her også. Man vet aldri, sier den erfarne kjøpmannen.

-Men er det likevel ikke betenkelig å vise fram ansiktene slik du gjør?

- Nei, hvorfor det? Hvorfor skal vi ta på de kriminelle med silkehansker? parerer Dan Tore Håland resolutt.

Han kjenner ikke til hvorvidt de avbildede personene er tiltalt eller eventuelt dømt for butikktyveri.

- Nei, jeg kjenner ikke bakgrunnen til noen av dem. Jeg vil bare gjøre mitt for å få stoppet denne svært beklagelige utviklingen. Det er jo dessuten de ærlige kundene som må betale for tyveriene andre begår. Varene bli totalt sett dyrere, påminner Håland.

- Ulovlig

Informasjonsrådgiver Guro Skåltveit i Datatilsynet levner ingen tvil om at butikkeieren på Ålekilen bryter norsk lov ved å ettersøke angivelige forbrytere med bilder:

- Hva slags samfunn skal vi få dersom kolonialene rundt forbi utstyrer lokalene med bilder av folk man hevder er kriminelle? Dette må absolutt være et brudd på kameraovervåkings-reglene. Personbildene fra skjermen skal slettes, ikke henges opp til spott og spe, understreker Skåltveit bestemt.

- Men butikkeieren er frustrert - han opplever at verken politikerne, politiet eller påtalemakten gjør noe med lovbruddene som blir flere og flere?

- Jo, men man kan ikke bruke oppslåtte videobilder som virkemiddel fordi man er frustrert. Et bilde trenger dessuten ikke fortelle hele sannheten. Det fikk en butikkeier et annet sted i landet erfare for en tid tilbake.

Han var skråsikker på at den kvinnelige kunden hadde stjålet ei vannflaske inne i butikken. Da damen ble anholdt viste det seg at hun hadde passert kassepunktet og betalt for flaska, forklarer informasjonsrådgiveren.

- Kan butikkeieren vente seg sanksjoner fra myndighetene for offentliggjøringen av bildene?

- Det kan skje, men jeg kan ikke her og nå antyde hva slags reaksjoner som eventuelt kan bli aktuelle, sier Guro Skåltveit.

Les flere nyheter fra Demokraten her.

Kommentarer til denne saken