Her settes det 130 skudd heroin daglig

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Bli med til et rom i Oslo du trolig ikke visste fantes.

18.10.11 10:09

STORGATA (Nettavisen): Siden det første offisielle sprøyterommet i Norden åpnet i Oslo i februar 2005 har mer enn 2400 sprøytenarkomane registrert seg.

Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at sprøytemisbrukere med HIV-infeksjon er nesten halvert siden 2005.

Foto: Henrik Arneberg

1,8 millioner sprøyter
Seksjonssjef Tommy Edvardsen i Rusmiddeletaten forteller at en viktig del av de ansattes arbeidsoppgaver er å lære brukerne god hygiene og riktig injeksjonsteknikk.

- Sprøyterommet er et skadereduserende tilbud. Vi gir brukerne rent brukerutstyr, veiledning, og et trygt sted å injisere heroindosen sin. Mange har dårlig injeksjonsteknikk som kan gi sårskader. Ved å lære seg riktig teknikk og god hygiene kan vi bidra til å forhindre blodbårne sykdommer, sier han.

Les også: - Jeg hadde 180 åpne sår

Edvardsen forteller at det 2010 ble det delt ut 1,8 millioner sprøyter i regi av Rusmiddeletaten i Oslo. Tallmateriale Oslo politidistrikt har tilrettelagt for Nettavisen, viser at 69 personer døde av overdoser i hovedstaden i fjor.

Foto: Henrik Arneberg

Kun heroin
Den viktigste regelen innenfor det omdiskuterte rommets fire vegger er at brukeren kun har lov til å sette én brukerdose med heroin.

- Det er kun heroin som er gjort straffefritt i loven, og kun en dose. De aller fleste respekterer dette, men det er noen som ikke følger reglene. Disse får klar beskjed om at dette ikke er greit, sier avdelingsleder Hanne Langaas.

Foto: Henrik Arneberg

Hun forteller at det det med jevne mellomrom settes overdoser på sprøyterommet, men at de aldri har hatt dødsfall.

- Når noen tar overdose får de som regel pustestans. Vi hjelper dem å puste og ringer ambullansetjenesten, sier hun.

Les også: Jeg mister fem venner i året

- Hvordan er det å jobbe på et sted som dette?

- Jeg har jobbet her siden sprøyterommet åpnet. Vi ser mange forskjellige skjebner. Likevel mener jeg at sprøyterommet har gitt et mer verdig tilbud til Oslos sprøytenarkomane. Sprøyterommet har bidratt til trygge rammer, bedre hygiene og et mer verdig tilbud for brukerne, sier Langaas.

Foto: Henrik Arneberg

Jevnt tilsig
Snittalderen på brukerne av sprøyterommet er 30 - 35 år. Det settes cirka 130 injeksjoner daglig fra mandag til torsdag, mens det på fredag og lørdag synker til 80 daglige injeksjoner.

I følge Langaas kommer det et jevnt tilsig av nye brukere, noe hun tror skyldes at Oslo er den eneste byen i Norge med sprøyterom.

- For å bli registrert på Sprøyterommet må man ha fylt 18 år og ha vært avhengig av heroin over tid. De fleste som benytter tilbudet er narkomane med et langt misbruk bak seg. Alle som kommer og vil bruke sprøyterommet må være registrert. . Er de ikke det har de mulighet til å få en inntakssamtale. Fyller de kriteriene som er satt, så kan de registrere seg med en gang, sier hun.

Les også: Tidligere heroinmisbrukere besøker oss i lunsjen

Foto: Henrik Arneberg

Foto: Henrik Arneberg

Foto: Henrik Arneberg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.