RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her sier soldatene sin mening om kunst til åtte millioner kroner

Foto: Privat
Sist oppdatert:
Mener pengene heller burde brukes på andre, viktigere ting.

På Setermoen leir i Indre Troms er det ikke bare skytebaner, kaserner og messehaller. På samme måte som ved andre norske militærleirer, er også leiren smykket ut med flere utendørs kunstverk, skriver Nordlys.

Siden 2008 er det brukt over åtte millioner kroner på å piffe opp Forsvarets leirer rundt om i landet.

Det vet noen soldater i førstegangstjeneneste å more seg med, selv om de synes det er bortkastede penger. Det ble i alle fall noen artige bilder på internettjenesten Instagram, om ikke annet.

- Som du ser, har de blitt brukt til et mer spenstig påfunn. Vi gjorde det for moro skyld, for å gjøre litt narr av statuene, sier Sjur, som var i førstegangstjeneste på Setermoen leir fra i fjor til i år. 

Artikkelen fortsetter under bildet

- Positurene statuene står i, minner jo egentlig mest om sexstillinger. Jeg håper det bare er slik vi tolker det, og at det ikke er meningen at det skal se slik ut, fortsetter han.

Skjønner ikke poenget
Sjur forteller at verken han eller medsoldatene egentlig skjønner poenget med statuene som er satt opp rundt i militærleiren.

- Ingen vet hva de egentlig skal være for noe, eller hva de brukes til. De står jo greit der de står, men vi skulle heller sett at pengene hadde blitt benyttet annerledes, sier han.

Ifølge ham mangler soldatene for eksempel velfungerende internettforbindelsene. For hans del, kom ikke det på plass før åtte måneder etter at han hadde begynt i førstegangstjeneste.

- Jeg skulle gjerne sett at pengene ble brukt på velferd for soldatene. I tillegg til internettproblemet, er flere kaserner nedslitt. Det er viktigere for soldatene enn statuer, sier Sjur.

- Det er jo pent med litt kunst, men åtte millioner på statuer er mye. Jeg tror ikke mange 18-19-åringer ville valgt slik kunst over annen velferd, legger han til.

Lite til overs
Kristoffer Kvam har også vært i førstegangstjenesten på Setermoen leir det siste året. Heller ikke han har mye til overs for statuene.

- De har brukt åtte millioner på pynt de fleste ikke har noe forhold til. I en militærleir blir det heller lagt merke til militærkunst, som stridsvognene som står rundt omkring. Det oppfatter jeg som mye bedre i en militærleir enn noen figurer, sier Kvam.

Også han mener pengene burde bli brukt til andre ting.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Vi blir fortalt at det ikke er penger til ammunisjon og annet vi har bruk for, så jeg skulle mye heller sett at pengene ble brukt andre steder, sier Kvam.

- Liver opp leirene
Forsvarsdepartementet har tidligere uttalt til NRK at kunst skal sørge for bedre trivsel i Forsvaret. Penger til eksempelvis soldatenes velferd kommer dessuten fra andre budsjetter, understreker departementet.

Oberstløytnant Geir Husby, talsmann for Hæren, sier at han nødig vil ha en mening om kunst i militærleirer. Det er opp til Forsvarsbygg og statens retningslinjer for utformingen av offentlige bygg å avgjøre, forklarer han.

- Når det er sagt, er min personlig mening at det er positivt å ha noe som liver opp leirene litt. Ellers er det veldig tradisjonelle, kjedelige brakker som vi har hatt siden 50-tallet. Dermed tror jeg det vil være med å øke trivselen dersom omgivelsene gjøres litt mer koselige, sier Husby, men legger til:

- Utseende på bygg og lignende må likevel ikke gå på bekostning av funksjonaliteten vi har behov for, eller at leien blir for høy. Men akkurat når det gjelder kunsten, er ikke det et problem.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere