*Nettavisen* Nyheter.

Her sirkler lommetyvene inn offeret

FØLGER ETTER SITT OFFER: Her følger de to kvinnene etter sitt offer (t.h.) på et kjøpesenter i Drammen før de skal ha slått til. Denne gangen har de endret modus, og offeret er en eldre mann. Foto: Overvåkningskamera/politiet

Som jegere skal de to kvinnene ha sirklet inn sine favorittofre: Eldre kvinner.

15.05.14 09:57

Etter å ha plukket ut sine ofre, skal de to bulgarske kvinnene i 20- og 30-årene spanet på sitt bytte - helst eldre kvinner, gjerne med stokk eller krykker, skriver Drammens Tidende.

- De har fulgt etter dem. Tittet dem over skuldrene og fulgt med til de har klart å plukke opp pinkoden deres, forteller Ole Jacob Garder, politijurist ved Søndre Buskerud politidistrikt og politiets Operasjon Grenseløs.

Samarbeidet

Etter å ha skaffet seg koden, skal lommetyvene ha slått til.

- Da har de to samarbeidet om å stjele lommebøker eller vesker fra sine ofre. En av kvinnene har eksempelvis falt foran sitt offer. Da offeret bøyde seg fram for å hjelpe til, har den andre kvinnen kommet bakfra og stjålet lommebok eller veske. Eller så har en spurt om veien eller lignende for å distrahere, mens den andre har slått til.

Med både bankkort og kode har veien videre vært enkel for tyvene. Først skal de ha tømt bankkortene i minibanker, før de deretter skal ha brukt bankkortene til å handle direkte i butikker.

Blant annet skal de to en dag ha brukt stjålne kort til å handle luksusklær og - tilbehør for henholdsvis 35.000 og 30.000 kroner i fasjonable motebutikker i Oslo.

Til sammen skal de to ha stjålet og lurt til seg verdier for flere hundre tusen kroner.

Politiet mener å kunne bevise at de to har herjet i Drammen og andre steder på Østlandet i fjor og fram til de ble tatt på Skedsmo 20. februar i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

SIRKLET INN: To lommetyver er siktet for 85 forskjellige forhold. Tyvene sirklet inn eldre damer, før de stjal lommebøker og vesker. Foto: Overvåkningskamera/politiet


Pengene ikke funnet

- Totalt er de siktet for 85 forhold: Et 30-talls lommetyverier og resten er tapping og misbruk av kortene, forteller Garder.

Så langt har politiet ikke funnet noen av pengene. De bulgarske kvinnene, som er i slekt, bor i Frankrike, og politiet tror det meste av pengene er sendt dit.

- Dette er en sjeldent stor sak. Vi kan heller ikke utelukke flere pågripelser, forteller Garder.

De to kvinnene har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet og ble mandag fengslet i fire nye uker.

Spesialisert seg

Det er Søndre Buskerud politidistrikt og politiets Operasjon Grenseløs som har stått bak etterforskningen.

Etter hvert som etterforskningen har skredet fram, mener politiet å kunne koble de to til flere saker som i utgangspunktet har blitt henlagt.

Klikk på bildet for å forstørre.

STOR SAK: Det er lagt ned mye etterforskning, og mye gjenstår, forteller politijurist Ole Jacob Garder til Drammens Tidende. Foto: Arild R. Hansen (Drammens Tidende)

De har innrømmet de forholdene de er siktet for de siste dagene før pågripelsen. Resten benekter de.

Skjerpende forhold

Politiet mener likevel å kunne bevise at kvinnene har kommet til Norge ene alene for å bedrive lommetyverier og bedragerier.

Dermed blir alle siktelsespunktene å regne som grove. Ekstra skjerpende er det også at de to kvinnene ifølge politiet har spesialisert seg på å robbe eldre kvinner.

Det betyr igjen at begge kvinnene risikerer flere år i fengsel.

- Hva slags kvinner er dette?

- De fremstår som helt vanlige kvinner, i vanlige og ordentlige klær. De har også skiftet klær ofte mens de har vært i aksjon, sannsynligvis for å forvirre politiet.

Les flere saker i Drammens Tidende

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.