Gå til sidens hovedinnhold

Her sitter fem forhatte menn

Mandag møtte de fem som er tiltalt for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne for retten i New Delhi.

New Delhi (NTB-AFP-Reuters): De fem mennene som er tiltalt for å ha voldtatt og drept en 23 år gammel kvinne i India, møtte i retten i New Delhi mandag.

To av dem har tilbudt seg å være informanter og tyste på de tre andre i håp om å få mildere straff, opplyser en talsmann for aktoratet.

De fem risikerer dødsstraff om de blir funnet skyldig i tiltalen. En sjette tiltalt, som er 17 år og mindreårig, skal stilles for retten i en ungdomsdomstol.

TV-bilder viste et stort politioppbud utenfor rettslokalene da politibilen med de tiltalte ankom retten mandag formiddag lokal tid. Enkelte har uttrykt bekymring for at de tiltalte kan bli angrepet, men politiet har lovet maksimal sikkerhet under rettssaken.

Ny sak
Samtidig kommer nyheten om at fire indiske politimenn er suspendert i forbindelse med håndteringen av en annen voldtekts- og drapssak ikke langt fra New Delhi.

En 21 år gammel kvinne ble lørdag funnet voldtatt og drept. To menn er pågrepet, mens en tredje er ettersøkt. Kvinnen forsvant fredag mens hun var på vei hjem fra fabrikken hun jobbet på.

21-åringens far sier til BBC at politiet til å begynne med ikke ville foreta seg noe da han meldte datteren savnet, men antydet i stedet at hun sikkert hadde «stukket av med noen andre».

Voldsomme protester
Både den første voldtekts- og drapssaken og den sistnevnte har vakt store protester og ført til store demonstrasjoner med krav om bedre beskyttelse for kvinner i India.

Den 23 år gamle fysioterapistudenten døde i romjulen, 13 dager etter at hun hadde blitt voldtatt og mishandlet av seks menn på en buss i New Delhi.

Vanligvis tar det flere måneder for påtalemyndigheten å få en slik sak klar for retten. Men myndighetene har lovet å sette fart på saksgangen, og denne gangen starter rettsprosessen en drøy uke etter at offeret døde.

Kort rettsmøte
Eksperter på det indiske rettsvesenet trodde på forhånd at mandagens rettsmøte ikke ville bli en langvarig affære.

– Retten vil spørre dem om de har advokater, og så vil de få hver sin advokat oppnevnt. De vil også få en kopi av tiltalen, sier Vishwender Verma, advokat ved høyesterett i delstaten Delhi.

Han legger til at rettsinstansen som de tiltalte ble fremstilt for, ikke kan avgjøre voldtektssaker, og at saken derfor vil bli overført til en høyere rettsinstans.

Aktoratet har tidligere sagt at det finnes DNA-bevis som knytter de tiltalte til offeret.

– Blodet som er funnet på de tiltaltes klær, sammenfaller med offerets blod, sier Rajiv Mohan, som er en del av aktoratet.

Han legger til at politiet også har funnet gjenstander som ble stjålet fra offeret og kjæresten hennes.

Krever dødsstraff
I et intervju med den britiske avisen The Sunday People, søndagsutgaven til Daily Mirror, sa faren til 23-åringen at han ønsket at verden skal få vite navnet hennes.

– Datteren min har ikke gjort noe galt. Hun døde mens hun prøvde å forsvare seg, sa faren til avisen, som brakte både navn og bilde av offeret.

Til Hindustan Times sier imidlertid faren at han ikke ga avisen lov til å publisere navn og bilde.

– Jeg sa bare at jeg ikke vil ha noe imot om myndighetene bruker min datters navn på en ny og strengere lov mot overgrep mot kvinner, påpeker faren.

I intervjuet med The Sunday People er han klar på hva slags straff han mener er passende.

– Alle seks bør dømmes til døden. Dette er udyr, og samfunnet bør statuere et eksempel for å forhindre at dette skjer igjen, sa faren. (©NTB)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken