Her sitter han og tigger penger fordi han ikke får sykepenger

TIGGER TIL LIVETS OPPHOLD: Tiggere er ikke et ukjent fenomen i Lakselv, men lokale tiggere som «tigger sykepenger» er langt fra et vanlig syn. Tirsdag så ikke 36 år gamle Roger Danielsen annen råd enn å stille seg på torget for å tigge til livets opphold.

TIGGER TIL LIVETS OPPHOLD: Tiggere er ikke et ukjent fenomen i Lakselv, men lokale tiggere som «tigger sykepenger» er langt fra et vanlig syn. Tirsdag så ikke 36 år gamle Roger Danielsen annen råd enn å stille seg på torget for å tigge til livets opphold. Foto: Stian Eliassen

En overføring på 500 kroner og 1.700 kroner i hånden er alt sykemeldte Roger Danielsen har fått fra NAV siden januar. Nå tigger han til livets opphold.

26.02.15 09:34

Tirsdag og onsdag satt 36 år gamle Roger Danielsen på en benk på torget i Lakselv. Foran ham ligger en liten plastboks, med påskriften «Jeg har mistet følelsen i venstre hand/fingre. Så har jeg ikke fått sykepeng. Så trenger peng til mat + behandling». I boksen er det flere hundre kroner, og han har også fått en varm kopp kaffe å varme seg på, skriver iFinnmark.

– Det startet i desember, da jeg en morgen våknet uten følelse i hånden. Jeg dro til legen i julen, men tenkte ikke på å få en sykemelding da. Det ordnet jeg først da jeg tidlig i januar bestilte legetime på legestasjonen i Lakselv, forklarer Danielsen, som til daglig jobber som helikopterflyger.

Fikk «lommepenger»

Sykemeldingen leverte han videre til NAV, uten at det har kommet så mange kroner fra den kanten.

– Men sykepenger har jeg ikke fått. Jeg har prøvd å ringe NAV hver dag for å høre hvordan det går, men de har vel mye å gjøre. Jeg har fått mange rare svar som jeg ikke skjønner, sier han oppgitt, og legger til at han har fått såkalte «nødpenger» av NAV. En gang fikk han 500 kroner, mens han en annen gang fikk 1.700 kroner. Dette hevder han er alt han har hatt i inntekter siden han ble sykemeldt i begynnelsen av januar.

– Blir beskyldt for juks

Danielsen forteller at han har blitt bedt om å levere store mengder dokumentasjon på inntekten sin, blant annet kontoutskrifter.

– Jeg har vært ansatt i et aksjeselskap, men de mener jeg prøver å jukse dem. De sier jeg ikke har fått lønn. Jeg har jobbet mye i utlandet, og skulle egentlig nå jobbet i Sverige, forklarer han, og legger til at situasjonen er så desperat at han spurte fastlegen om han kunne jobbe med noe.

– Han ville ikke ta stilling til det. Fysioterapeuten mente jeg kunne jobbe med rolig kontorarbeid, men jeg er jo sykemeldt, så det går ikke, slår han fast.

Nå er sparekontoen tom, og Danielsen så ikke annen råd enn å sette seg på torget.

– Jeg må få inn pengene. Jeg må ha mat, og penger til behandling. Regningene forfaller, kraftlaget skal ha penger for strømmen og banken skal ha penger for lån, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

«SYKEPENGER»: Torsdag ettermiddag hadde Roger Danielsen samlet flere hundre kroner i innsamlingsboksen sin. Foto: Stian Eliassen


Lokal Nav-sjef: Kom til oss

NAV mener Roger Danielsen ikke tilstrekkelig har dokumentert at han har inntektstap som følge av sykmeldingen. Den lokale NAV-sjefen ber ham komme for å få penger til livets opphold.

Roger Danielsen har fritatt NAV for taushetsplikten i sin sak. Finnmark Dagblad har henvendt seg til NAV sentralt med spørsmål om saken. Det er avdelingsdirektør i NAV Forvaltning Finnmark, Steinar Kalvik, som får oppgaven med å svare på vegne av etaten.

Klagesak gående

– Aller først: Stemmer Danielsens versjon av saken slik han framstiller den for Finnmark Dagblad?

– Danielsen har fått avslag på krav om sykepenger og har en klagesak under behandling. Det som ikke framkommer i saken, er at han eier 90 % av det firmaet han er ansatt i, svarer avdelingsdirektør i NAV Forvaltning Finnmark, Steinar Kalvik.

– Ikke dokumentert

– Hvorfor får han ikke sykepenger?

– Han har ikke fått innvilget sykepenger fordi det etter vår mening ikke er tilstrekkelig dokumentert at han har inntektstap som følge av sykmeldingen. og at han faktisk har vært i arbeid 4 uker forut for sykmeldingen. Dette er forutsetninger for å få innvilget sykepenger, svarer avdelingsdirektøren.

Ikke juks

– Beskylder dere Roger Danielsen for juks?

– Nei, vi beskylder han ikke for juks, eller noe straffbart. Han eier sitt eget AS. I slike tilfeller er det særlig strenge krav til dokumentasjon. Da saken ble behandlet ble det vurdert slik at han ikke i tilstrekkelig grad hadde sannsynliggjort sin rett til ytelsen.

Livsopphold

– Har han ikke uansett krav på penger til livets opphold?

– Økonomisk sosialhjelp er en kommunal ytelse, og her må eventuelt NAV Porsanger svare, avslutter avdelingsdirektør i NAV Forvaltning Finnmark, Steinar Kalvik.

Finnmark Dagblad kontakter arbeids- og velferdsleder Kjell Johansen ved NAV Porsanger.

– Roger Danielsen har krav på penger til livsopphold. Min oppfordring er at han kommer til oss, sier Kjell Johansen.

– Kom til oss!

– Hvor mye økonomisk støtte har han krav på?

– Livsopphold er 5.700 kroner per måned. I tillegg får man penger til husleie, strøm og sånne ting, svarer Johansen.

Han sier slike saker er prioritert, og Johansen oppfordrer igjen Danielsen om å komme til NAV Porsanger:

– Vi vil forsøke å hjelpe med de midler vi har til rådighet, og vil ikke være vrang og vrien, understreker den lokale NAV-sjefen.

Les flere saker fra iFinnmark her.

Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.