*Nettavisen* Nyheter.

Her sitter mannen fast på fjellhyllen

VENTER PÅ HJELP: 330. skvadronen har satt av to personer som er på stedet under hyllen der mannen sitter fast. Her har Sea King-helikopteret like under stedet mannen sitter, mens man nederst i bildet kan se på på personellet som ble satt av av redningshelikopteret. Foto: Stian Eliassen (Finnmark Dagblad)

* Sea-King måtte snu * Snøfonn utgjør en risiko * Dårlig kledd og er sliten * Klatrere skal forsøke å få han ned

10.05.14 21:57

En estisk turgåer står på en fjellhylle utenfor Lakselv og kommer seg ingen vei. Sea-King har vurdert det som for farlig å ta mannen opp luftveien, ettersom et helikopteret virvler opp både luft og snø, skriver Finnmark Dagblad.

– Risikomomentet er at det er snøfonn på toppen over turgåeren. De kan rives ned og dra mann ned av fjellet, sier Olav Bjørgaas i Hovedredningssentralen (HRS) i 18-tiden.

– Sliten

Ifølge politiets operasjonsleder Asgeir Aule er mannen en vanlig turgåer, ikke fjellklatrer. Han har lite strøm på mobilen. Politiet har derfor ikke hatt særlig kontakt med mannen. Han skal ha med seg et stort kamera, ifølge opplysninger politiet har fått fra HRS.

– Da vi snakket med han tidligere i dag var han ved godt mot. Han har sittet der en god stund, og har gitt utrykk for å være sliten. Han er også dårlig kledd: En tynn joggebukse og en tynn jakke, sier Aule i 20-tiden.

Klatrere flydd inn

Alpin redningsgruppe har blitt fløyet inn fra Tromsø med ambulansefly, og ankom Banak flyplass like før klokken 20.

– De satser på å klatre nedenifra og opp. De skal forsøke å ta seg til han og fire han ned, sier redningsleder Ørjan Delbekk i Hovedredningssentralen.

Vil ta tid

Hvor stor fjellhyllen er og om mannen kan bevege seg er uvisst. Sea-King har returnert til Banak flyplass, cirka to kilometer i luftlinje fra der mannen befinner seg, men to personer ble igjen på bakken. Klatreassistanse fra Alpin redningsgruppe ifra Tromsø er rekvirert.

– Jeg tror vi kan ha klatrere på stedet tidligst litt før klokken 20. Så skal de klatre opp og hjelpe han ned. Operasjonen vil ta timer, sier Bjørgaas.

LES OGSÅ: Redningsgruppe har ankommet Lakselv

– Uskadd

Det er Vestfinnmark politidistrikt i samarbeid med HRS som har iverksatt redningsaksjonen. Turgåeren satte seg fast vest for rullebanen ved flyplassen i Lakselv, og tok selv kontakt med politiet.

– Han skal etter egen melding være uskadd, men kommer seg ikke noen vei, sa Olav Bjørgaas i HRS tidligere i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her søkte Sea-King etter mannen som har satt seg fast i fjellet. Snøfonn på fejlltoppen utgjør en risiko. Foto: Skjalg Jensen (Finnmark Dagblad)


Den estiske turgåeren gikk i et bratt fjellparti i nærheten av et område der det befinner seg et grustak.

Finnmark Dagblad (FD) kjenner til at mannen er i Lakselv på et oppdrag for et norsk firma.

Daglig leder i dette firmaet er overrasket når FD ringer, og forteller at mannen er ansatt hos en av deres importører.

Lokalisert

Redningshelikopteret tok av fra Banak flyplass og lokaliserte turgåeren. Først skulle de se om de får han ut med å heise han opp i helikopteret. Eventuelt skulle det bli vurdert om redningspersonell må ut klatre. Etter en stund ble det vurdert og avgjort å kalle inn klatreassistanse.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.