Tønsbergs Blad: UDI varslet tirsdag at de har inngått en avtale med Oslofjord Convention Center i Melsomvik i Stokke kommune i Vestfold om akutt innkvartering av asylsøkere på senteret i Stokke kommune.

Stedet eies av Stiftelsen Brunstad Konferansesenter, som er knyttet til Brunstad Christian Church, tidligere kjent som Smiths Venner.

UDI og Oslofjord Convention Center i Vestfold har invitert til pressekonferanse klokka 13.00 i ettermiddag.

Der vil de orientere hvordan ordningen skal være.

Senere på dagen vil det også være et informasjonsmøte for naboer og andre interesserte klokka 17.00.

Regiondirektør i UDI Eirik Eide, daglig leder på Oslofjord Convention Center Stian Fuglset og ordfører i Stokke Erlend Larsen vil være tilstede på pressekonferansen og på nabomøtet.

Kommer på torsdag

I et møte med politikerne i kommunesammenslåingen mellom Sandefjord, Andebu og Stokke (SAS) informerte ordfører i Stokke, Erlend Larsen (H), at de første flyktningene kommer allerede på torsdag. Til Sandefjords Blad henviser han til pressekonferansen for mer informasjon.

Varaordfører Roy Standal (FrP) sier at informasjonen på møtet kom som lyn fra klar himmel. Han stiller spørsmålstegn ved om regjeringen klarer å takle presset når det kommer så mange.

– Dette kan bli veldig dyrt i lengden. Det vil bli et mye større behov for å bosette ute i kommunene, noe mange ikke har kapasitet til. Jeg er bekymret for kostnadene, sier han.

Formannskapsmedlem i Stokke kommune, Kåre Pettersen (V), sier han heller ikke har fått informasjon om dette, og er spent på hva som vil komme fram på pressekonferansen senere i dag.

– Dette var helt ukjent, men jeg har ikke noe problem med å akseptere at flyktningene kommer til kommunen. Situasjonen er ekstraordinær, og jeg tar det som en forutsetning at UDI og konferansesenteret har et godt opplegg der organisering og nødvendig hjelp er på plass, sier han.

Tror ikke det blir permanent

Leder i Brunstad vel, Einar Helgesen, forteller at han ble informert om ordningen i tirsdag morgen. Ut i fra informasjonen han fikk, har han inntrykket av at konferansesenteret ikke skal være en permanent ordning.

– Jeg fikk inntrykket at det bare er snakk om noen dager. At de trenger losji noen dager før de skal videre, sier han.

UDI skal ha vært på jakt etter et sted og sendt ut forespørsler til flere steder, og Oslofjord Convention Center skal ha satt stedet til disposisjon.

Lederen har ikke fått mer informasjon, og vet ikke hvor på det store området flyktningene skal bo. Han synes ordningen er bra.

– Jeg synes det er generøst å tilby hjelp til dem som har det vanskeligere enn andre, sier Helgesen.

Det inntrykket deler også nabo Helge Hammelow-Berg.

– Vi har ikke fått noe informasjon, men jeg regner med at det er et system der de bare skal være en kort peridode. Det er fint at Brunstad stiller opp og hjelper folk i nød, sier han.

Kapasiteten er sprengt

UDI melder på sine egne nettsider at det trolig kommer et sted mellom 16.000 og 20.000 asylsøkere til Norge i løpet av året. Det er et svært usikkert anslag og det kan komme enda flere. Kvoteflyktninger er ikke inkludert i dette tallet. De siste ukene har antallet asylsøkere stadig økt, og forrige uke kom det over 1.200 asylsøkere. Hele 700 av dem er fra Syria.

I august kom det 2.313 asylsøkere, en ekstraordinær situasjon. Det er mer enn dobbelt så mange som i august i fjor og like mange som det kom i årets fire første måneder til sammen. UDI har derfor anskaffet midlertidige plasser slik at alle nyankomne får tak over hodet, samtidig som de holder på å opprette flere ordinære mottak.

Det er lyst ut anbud i flere av UDIs regioner på inntil 7.500 plasser totalt i landet, unntatt i Oslo og Akershus. Det blir undertegning av avtalene i løpet av uke 45 og seinest oppstart av mottakene innen 1. desember i år.

Les flere saker fra Tønsbergs Blad!