Gå til sidens hovedinnhold

Her skal det nye Munch-museet ligge

Samtidig får Tøyen badeland.

Striden om Munch-museet har pågått i årevis, men nå har saken endelig fått en løsning.

Bystyregruppene til Høyre, Venstre, SV og KrF har blitt enige om igjen å gå for det omstridte Lambda-bygget i Bjørvika.

- Jeg er stolt og glad for å stå her i dag, og presentere en avtale som på mange områder vil være med på å forandre Oslo, sa Marianne Borgen, SVs gruppeleder i Oslo bystyre, på en pressekonferanse i Oslo rådhus tirsdag morgen.

Dermed har SV snudd i saken, for tidligere har de stått sterkt på at museet må ligge på Tøyen, der dagens museum ligger.

- Oslo forvalter en av verdens aller største kulturskatter, og SV er opptatt av å få bygget et nytt museum - og for å sikre ivaretakelsen av Munch trenger vi et nytt og fremtidsrettet museum, sa hun, og avslørte like etterpå:

- Vi har forpliktet oss til å få bygget Lambda i Bjørvika.

Munch-museet skal stå ferdig i 2018.

Nytt kommunalt badeland
For å forplikte seg til dette, har SV inngått en avtale med byrådspartiene og fått gjennomslag for en rekke saker - blant annet en omfattende opprusting av Tøyen-området.

- SV er også sterkt opptatt av at Tøyen-området får et løft. I dag sliter dette området med store sosiale problemer. SV har i dag inngått en avtale med byrådspartiene om en historisk satsing på Tøyen, sa hun.

- Det vi har fått til i denne avtalen mener vi vil være så bra for så mange i byen, konstaterte Borgen.

- Samlet sett tror vi at dette vil gjøre Tøyen til et mer attraktivt område for både voksne og barn. Men denne avtalen handler om mer enn Tøyen. Det handler om hele byen, sa SVs gruppeleder.

Pakken byrådspartiene og SV har blitt enige om, innebærer at det skal satses stort på bydelsutvikling i Tøyen med 25 millioner kroner årlig, og de forventer den samme summen fra staten. Totalt skal det sates 250 millioner kroner på Tøyen-området.

Tøyen t-banestasjon og Tøyen skole skal rustes opp, og det planlegges et kommunalt badeland på Tøyen. Badelandet skal stå ferdig samtidig som et nytt Munch-museum skal stå ferdig.

- Teknisk museum til Tøyen
Borgen sa videre at partiet vil jobbe for en flytting av Norsk Teknisk Museum til Tøyen. Målet er å samlokalisere Teknisk museum med et nytt vitensenter som skal etableres på Tøyen.

I tilegg skal antallet kommunale boliger på Tøyen reduseres, og det skal etableres et sammenhengende grønt- og parkdrag over Finnmarksgata og en ny friluftsscene i området.

- Vi har med denne avtalen greid å sette et tydelig SV-fotavtrykk, sa hun.

3629329

Hun vedgår samtidig at Munch-saken har vært krevende:

- Debatten om plassering av Munch-museet har vært svært krevende, og det har vært veldig steile fronter i Oslo bystyre. Det har også lammet byutviklingen, sa Borgen.

- En sluttstrek for debatten
Byrådet har vært opptatt av å få bygget et nytt museum i Bjørvika, sa byrådsleder Stian Berger Røsland.

- Som dere vet har det vært mange ulike syn, og det har ikke vært mulig å kommet fram til et flertallsvedtak før i dag, sier han.

- Med grepet vi gjør nå setter vi en sluttstrek for diskusjonen om plassering av Munch-museet, påpekte Røsland.

- I dag er jeg bare glad
Striden om et nytt Munch-museum har pågått i mange år. I 2009 vant prosjektet Lambda en arkitektkonkurranse om et nybygg i Bjørvika. To år senere ble disse planene stanset av Frp, Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

- I dag er jeg bare glad. Nå er en tid med strid i oslopolitikken over. Bystyrets flertall bestående av SV, Venstre, KrF og Høyre har hevet seg over egne prinsipper og funnet en løsning til beste for byen, Munch og Tøyen. Lokaliseringen av nytt museum er løst, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande er også godt fornøyd i dag:

- Dette er en seier både for Oslos borgere og for Norge som kunst- og kulturnasjon. Nå får Norge et nytt og etterlengtet Munch-museum i Bjørvika og samtidig får Oslo et nødvendig kjempeløft på Tøyen i Gamlebyen, sier Skei Grande, og viser til at dette er i tråd med det Oslo Venstre vedtok på sitt årsmøte tidligere i år.

- Det er også grunn til å gi ros til både SV og det blågrønne byrådet i Oslo for å ha kommet frem til en meget god og konstruktiv løsning. Det er en uvanlig politisk konstellasjon, men så er det også et usedvanlig godt og konstruktivt politisk håndverk som ligger bak, sier Skei Grande.

- Ikke ønskelig med Tøyen
For nøyaktig tre måneder siden konkluderte byrådet i Oslo med at alternativene som har blitt vurdert i forhold til Lambda i Bjørvika, en plassering av Munch-museet på Tøyen eller Tullinløkka, ikke er ønskelig.

«Ut fra de funn og konklusjoner som fremgår av alternativutredningen vil byrådet ikke anbefale å gå videre med de nye alternativene», het det i en pressemelding fra byrådet.

- For byrådet er det avgjørende at en velger det alternativet som samlet sett gir den beste museumsløsningen for Munchs kunst. Størst publikumseffekt i forhold til investeringen og kortest gjennomføringstid er avgjørende, sa byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V).

Dermed sto man igjen med kun ett alternativ, altså et nytt museum i Bjørvika.

- Kan ikke anbefale det
Lambda-prosjektet ble stanset like før jul i 2011, etter at Frp med Carl I. Hagen i spissen endret mening om plasseringen, og heller ville ha museet på Tullinløkka.

Antall årlige besøkende i Bjørvika er anslått til 500.000, mot 200-300.000 for de to andre alternativene.

- Jeg er veldig lettet over at saken nå er levert til bystyret, og så er jeg trygg på at konklusjonen står seg faglig. Mange tusen sider med utredninger ligger bak denne saken, sa Bjercke til Nettavisen i februar.

Bjercke påpekte at dette ikke var noen endelig løsning på Munch-saken, men at det var et skritt videre.

- Vi utkvitterer det bystyret ba oss om for ett år siden, om å utrede to nye alternativer. Vi kan ikke anbefale å gå videre med noen av dem, sa byråden.

Følg tvitringen om Munch-museet i Nettavisens live-blogg:

HTML EMBED

Les også: Ønsker fortsatt Munch i Bjørvika
Les også: Tajik villig til å punge ut for nytt Munch-museum
Les også: Byrådet i Oslo vraker Munch-alternativer

Kommentarer til denne saken