RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Her skal han dømmes

Sist oppdatert:
Oslo tingrett er endret både innenfor og utenfor for å ta imot tiltalte Anders Behring Breivik. Se video.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Den splitter nye sal 250 i Oslo tingrett har plass til 250 mennesker, og er utstyrt med seks kameraer samt overvåkingskameraer.

- Dette er første gang vi bruker salen og tester utstyret, fortalte sorenskriver Geir Engebretsen da han ønsket pressen velkommen til den nye rettssalen onsdag.

Alt virket å gå på skinner under onsdagens generalprøve. I selve rettssalen vil bare en liten del av de totalt 1500 akkrediterte journalistene sitte. Disse deler på 850 plasser i og utenfor Oslo tingrett.

Herfra skal rettssaken mot Anders Behring Breivik kringkastes til flere medie- og presserom i og utenfor Oslo tingrett, samt til 17 tingretter rundt omkring i Norge. Mandag vil aktoratets innledningsforedrag også gå live på TV med en forsinkelse på 10 - 15 minutter. Dette for å forhindre at ikke uønsket informasjon skal gå rett ut på tv-skjermen.

Se video fra den nye rettssalen lenger ned i saken.

Rettssak i HD-kvalitet
Utenlandsk presse har også inntatt Oslo dagene før saken starter.

På hotell Bristol i Oslo vil utenlandsk presse få rettssaken servert i engelsk versjon på høyttalere og storskjerm. I Oslo tingrett blir det primært to presserom hvor redaksjonene kan følge rettssaken. Her blir det faste plasser, og Nettavisen merket seg at CNN har like mange plasser som landets største redaksjoner.

For å sikre plass til alle medier er det laget et fjerde presserom i VG-huset som ligger over gaten for Oslo tingrett. Vanlig publikum vil få et rom i første etasje i Oslo tingrett, men også her trenger man akkreditering for å komme inn.

NRK står for produksjonen som vil vises i HD-kvalitet på store skjermer i de mange tilhørersalene, og ikke minst til de 17 tingrettene rundt omkring i Norge. Disse tingrettene vil være forbeholdt fornærmede og pårørende som ønsker å følge straffesaken. Disse kameraene vil trolig vil gi en vel så bra dekning av hva som skjer i rettssal 250 enn det tilhørerne i rettssalen vil klare å få med seg.

Festning
Det omfattende sikkerhetsoppbudet er godt synlig utenfor Oslo tingrett. To store telt er laget for å sluse alle besøkende til Oslo tingrett gjennom en sikkerhetskontroll. Disse teltene kommer i tillegg til telt og andre installasjoner som er satt opp for å klare den massive mediedekningen som er ventet mandag.

Se video fra den nye rettssalen hvor Breivik skal dømmes her:

Før rettssaken starter, vil gatene rundt tinghuset bli stengt. Bare trikken skal få lov til å kjøre gjennom Rosenkrantz' gate som går foran tinghuset.

Ifølge bevisoppgaven skal Anders Behring Breivik i vitneboksen allerede mandag, men sorenskriver Engebretsen sa onsdag at det er usikkert om Breivik vil starte sin forklaring mandag eller tirsdag morgen.

Se video fra riggingen utenfor Oslo tingrett her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere