RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gassnova (Gassnova)

Her skal Norge bli verdensmester

Sist oppdatert:
Her bygger Norge senteret som skal gjøre oss best og grønnest i verden.

På «ni fotballbaner» (60 mål) ved siden av gasskraftverket på Mongstad har statlige Gassnova sammen med industripartnere begynt byggingen av verdens største testanlegg for oppsamling av C02.

Mens norske politikere og miljøorganisasjoner krangler om CO2-utslipp fra blant annet gasskraftverkene på Kårstø og Mongstad, har staten og industrien jobbet med måter å hente C02 ut av industrirøyk på.

-Man har erfaringer med små testanlegg, men det vi gjør på Mongstad har ingen i verden gjort før. Nå skal vi teste i diger skala. Vi snakker da om oppsamling av 100.000 tonn CO2 per år, sier administrerende direktør Bjørn-Erik Haugan i Gassnova til Nettavisen.

5 milliarder kroner
- Kapasitetsmessig er vi på 10 prosent av et fullskala renseanlegg, men dimensjonen på selve renseanlegget er nesten fullskala, sier Haugan.

I juni 2009 startet byggingen av Europeisk CO2 Teknologisenter Mongstad (TCM). Anlegget har en prislapp på 5 milliarder kroner. Eierne er Staten gjennom Gassnova (77 prosent), StatoilHydro og Norske Shell.

Teknologisenteret skal stå ferdig i 2012. I 2012 blir det også tatt en investeringsbeslutning på et permanent renseanlegg. Byggetiden for dette vil være fire år. Et slikt anlegg vil samle opp 1 million tonn CO2, gjøre gassen flytende og deretter frakte den i rør ut til norsk kontinentalsokkel der flytende C02 skal bli lagret i fjellet under havbunnen.

Langsiktig teknologisenter
I realiteten bygges det to testanlegg ved Mongstad. Et med amin-rensing, og et med ammoniakkrensing. Senteret vil også teste ut rensemetodene på røyk både fra gasskraftverk og oljeraffineriet.

-Vi er ikke klare til å kåre noen vinner, og på sikt vil vi nok trenge flere ulike teknologier. I dag kan det se ut til at den ene teknologien er mer lovende på lang sikt, sier Haugan.

TCM skal drive testing av rensemetodene i minst fem år. Forhåpentligvis vil man da ha nok erfaringer til å bygge fullskala renseanlegg til gasskraftverk og kullkraftverk både i Norge og i utlandet.

- Teknologisenteret på Mongstad vil kunne drive videre og teste ut nye rensemetoder. Vi ser for oss at dette blir et permanent teknologisenter slik som Marintek i Trondheim og reaktoren på Kjeller sier Haugan.

For mer info: Gassnova hjemmeside og TCM Mongstad (pdf-fil)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere