Gå til sidens hovedinnhold

Her skal Stella ligge

Få bort båtturistene i de flytende youghurt-begerne og gjør plass til restaurant- og hotellskipet M/Y Stella Polaris, ellers kan skipsjuvelen havne i Oslo. Her kan du se hvordan Vågen blir med Stella Polaris på plass .

Tidligere i sommer glapp drømmen om å få luksus-cruiseskipet Stella Polaris til Bergen igjen, men Riksantikvaren har ikke gitt opp å få skipet hjem igjen.

- Som Stadsraaden
- Stella Polaris er på linje med Statsraad Lemkuhl. Den er virkelig et klenodium, sier Carl Fredrik Torsager hos Riksantikvaren til ibergen.no.

En kjøper fikk i sommer tilslag på et bud på 950.000 dollar, omtrent seks millioner kroner, men kjøpet gikk i vasken. Nå er Bergen igjen aktuell som hjemmehavn for luksusskipet.

Ole Friele jr. i PR-byrået Friele Media har kastet seg inn i kampen for å finne en plass til Stella Polaris, og ikke minst investorer som kan få båten til Bergen.

Plass i Vågen
Senere i uken skal han i møter med politikere og lokale myndigheter for å finne et egnet sted til restaurant- og hotellbåten.

- Jeg mener den kan overta plassen hvor Statsraaden lå før i tiden. Inne i Vågen ved Finnegårdsstuene, sier Friele til ibergen.no.

Stedet er i dag et yndet sted for båtfolk, som i hopetall tar turen til Bergens gjestehavn for å nyte forfriskninger på dekk.

- Noen småbåter må vike plass for Stella Polaris, men det er det verdt, sier Friele jr.

Riksantikvaren betaler
Riksantikvaren har lagt penger i potten for at Friele, sammen med Espen Bagn og Cato Hovden, skulle reise til Japan for å kartlegge kostnadene ved å reparere og slepe hjem Stella Polaris.

Et verft i Shanghai skal komme med anbud på reparasjonene, men Friele jr. mener det vil koste rundt 50 millioner å hente den gamle luksus-cruiseren tilbake til sin hjemby.

- Vi ser etter investorer. Først og fremst leter vi etter folk innen restaurant- og hotellbransjen som kan overta båten og bruke den som restaurant, sier han.

Må ha pågangsmot
Riksantikvaren har skipet på sin liste over gamle fartøyer som bør vernes. Carl Fredrik Torsager ved Riksantikvaren bekrefter at de er inne i arbeidet med å hente hjem Stella Polaris, og mener bergenserne bør kjenne sin besøkelsestid.

- Som klenodium er Stella Polaris på linje med Stadsraad Lemkuhl. Bergenserne er flinke til å verne om sine kulturminner, og dette er virkelig et klenodium. Det er verdens første motoriserte cruiseskip, påpeker Torsager overfor ibergen.no.

Han påpeker også at det kan være en lang og tung vei å gå for å få noen til å betale penger for å slepe skipet hjem, og deretter betale penger for å gjøre den om til en attraktiv restaurant.

- Den som gir seg vinner aldri. Utholdenhet og vilje er viktig, sier han.

Kan velge Oslo
Om ikke Bergen kommune finner en egnet plass til Bergens Dampskibsselskabs stolthet kommer Friele jr og co til å vende blikket utenfor Bergen.

- VI har fått signaler på at Oslo er interessert å ha båten i sitt havneområde. Hvis ikke Bergen er interessert kommer vi til å prøve andre steder, sier Friele jr. til ibergen.no.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget