Gå til sidens hovedinnhold

Her skjules «dødens sendebud»

Moussa Koussa skulle på éndagskonferanse. Nå har han bodd på dette luksushotellet i flere uker.

Moussa Koussa har tilbrakt flere uker i en penthouse-suite på lukushotellet Four Seasons i Doha, hovedstaden i Qatar.

Under konstant beskyttelse av qatariske sikkerhetsvakter har en av Gaddafi-regimets mest kjente ansikt utad trukket seg unna. Men etter at Daily Telegraph sporet ham opp tas det nå til orde for å føre Koussa til den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Avsløringen kommer samme dag som arrestordren mot Libyas leder, Muammar al-Gaddafi, ble utsendt.
Les også: Arrestordre på Gaddafi

Var etterretningssjef
Moussa Koussa var etterretningssjef i Libya i 15 år, før han ble utenriksminister i landet i 2009. Han har blitt pekt ut som hjernen bak bombingen av Pan Am-flyet som styrtet i Lockerbie i Skottland i 1988, der 270 mennesker mistet livet.

Libyere som bor i eksil i Storbritannia har døpt Koussa til «Dødens sendebud», som følge av hans rolle i likvideringen av en rekke libyske dissidenter i eksil på 1980-tallet, ifølge Daily Mail.

På 1980-tallet ble Koussa utvist fra Storbritannia som spesialutsending til landet, etter å ha gitt sin offentlige støtte til drap på dissidenter, samt truet med å støtte IRA dersom disse ikke ble utlevert.
Les også: - Han sto bak Lockerbie-bombingen

Trakk seg fra Gaddafi-styret
I slutten av mars trakk han seg fra stillingen som utenriksminister i Libya og dro til Storbritannia. Ifølge Al Jazeera forsøkte han å forhandle seg fra til en avtale for seg selv om familien.

- Han kom hit av egen fri vilje og fortalte oss at han hadde sagt opp sin stilling, sier britiske myndigheter.
Les også: Libyas utenriksminister går av

Etter avhør hos MI6 fikk han lov til å forlate landet to uker etter at han ankom. Han skulle da delta på en konferanse om Libya i Qatar-hovedstaden Doha. Her er han altså fremdeles.

- Vi får bare vente å se om han kommer tilbake. Det er opp til ham, sier en talsmann for det britiske utenriksdepartementet til Telegraph.

Koussa skal ha gitt inntrykk av at han planla å returnere til Storbritannia, der store deler av familien hans også bor.

- Må stå til ansvar
Nå krever briter å få ham stilt for retten.

- Han var en del av et grusomt regime. Selv om det er bra at han forlot det, og at det skal taes til etterretning, må mennesker som det stå til ansvar for sine handlinger i en rettssak, sier parlamentsmedlem Robert Halfon.

Pårørende etter Lockerbie-ulykken er også kritiske.

- Han lever luksuslivet og tror vi kommer til å glemme, men det gjør vi ikke, sier Rosemary Wolfe, som mistet stedatteren sin i bombingen, til Telegraph.

Kommentarer til denne saken