RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her skyter politiet en hjemløs mann i ryggen

Sist oppdatert:
James Boyd (38) døde fordi han campet på et forbudt område. Vi advarer mot sterk video.

Den hjemløse James Boyd ble skutt og drept av amerikansk politi i byen Albuquerque i New Mexico for to uker siden. Foranledningen var at den hjemløse 38-åringen hadde slått seg ned på et område i utkanten av byen, hvor det var forbudt å campe. Han ble tilnærmet av tre væpnede polititjenestemenn, men nektet først å forlate stedet.

«Gjør det»
Først etter tre timer sa den hjemløse Boyd at han skulle følge med politiet. Mens Boyd samlet sammen sakene sine, var det angivelig en av politimennene som ropte: «Gjør det».

Hele hendelsen ble fanget opp på et kamera, som var festet på hjelmen til den ene politimannen.

Videoen viser at en av politimennene skyter med sporlys rett ved føttene til den hjemløse Boyd. Boyd slipper sakene sine og griper tilsynelatende etter en kniv. Han vender ryggen til polititjenestemennene. To av politimennene skyter ham med skarp ammunisjon i ryggen.

Deretter blir Boyd lagt i håndjern. Han erklæres død senere samme dag på sykehuset.

Byens politisjef har sagt at Boyd ble skutt fordi han hadde to kniver, men videoopptaket viser imidlertid at offeret hadde ryggen vendt til politiet da de dødelige skuddene falt.


23 dødsfall
Hendelsen har skapt sterke reaksjoner i Albuquerque, som tilsynelatende har et mer voldelig politikorps enn andre amerikanske byer.

Siden 2010 er det registrert 37 skyteepisoder hos politiet i Albuquerque. 23 av dem endte med dødsfall.

Politiet i Albuquerque skyter angivelig flere folk enn det politiet i New York gjør, som er en storby med 16 ganger så høyt innbyggertall.

Politiet i Albuquerque i New Mexico skjøt og drepte en hjemløs mann 16. mars. Hele hendelsen ble fanget opp på video. Videoen er offentlig tilgjengelig.

Etterforskes av FBI
Politisjefen i Albuquerque, Gorden Eden, har uttalt at handlingen til de tre tjenestemennene kunne rettferdiggjøres fordi den hjemløse mannen utgjorde «en direkte trussel». Likevel blir hendelsen etterforsket av det føderale politiet, FBI.

Det amerikanske justisdepartementet har i lengre tid etterforsket politiet i Albuquerque for menneskerettighetsbrudd og annen mishandling. Men granskningen er ennå ikke ferdig.

Politisjef Gorden Eden.

- Nådd et kokepunkt
Drapet på Boyd kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over. Det ble blant annet lagt ut en YouTube-video som etterlyste hevnaksjoner for den hjemløse mannen. Det er hackergruppen Anonymous som tilsynelatende står bak oppfordringen til hevn.

På søndag ble hjemmesiden til politiet i Albuquerque hacket, og flere hundre demonstranter samlet seg i sentrumskjernen i det som er delstatens største by.

Protestene skal i all hovedsak ha gått rolig for seg på dagtid. Hovedbudskapet var at den nåværende politisjefen måtte gå av.

Men da kvelden kom, barket imidlertid demonstrantene og politiet sammen. Demonstranter væpnet med murstein og stein gikk blant annet til angrep på en patruljebil, mens politiet svarte med å bruke tåregass.

- Det har nådd et kokepunkt, folk tolererer det ikke lenger, sa en av demonstrantene til lokale medier. 

Kilder: Washington Post, The Independent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere