Gå til sidens hovedinnhold

Her slår de til mot steinleggerne

Det kan koste deg dyrt å ansette steinleggere som jobber svart. På grunn av ny lovgivning kan du bli nødt til å ta regninga for deres skattesnyting.

(Romerikes Blad): Har du planer om å legge belegningsstein eller ny asfalt på gårdsplassen, kan det lønne seg å kontrollere at firmaet driver lovlig.

Ansetter du utenlandske steinleggere som arbeider ulovlig, risikerer du ikke bare skyhøye priser og en dårlig jobb. Du kan også bli nødt til å betale for håndverkernes skattesnyting.

Ved årsskiftet trådte den nye bestemmelsen i skattebetalingsloven i kraft: Hvis du kjøper tjenester fra en næringsdrivende for over 10.000 kroner i kontanter, kan du nå bli gjort medansvarlig hvis vedkommende blir tatt for å unndra skatter og avgifter. Du kan altså risikere å måtte betale det firmaet skylder i skatter og avgifter til staten.

Sommeraksjoner
Sommeren er høysesong for utenlandske steinleggere som jobber svart. Politiet og Skatt Øst jobber nå aktivt for å luke ut uærlige arbeidere. Romerikes Blad ble med da politiet og skattemyndighetene aksjonerte på Skedsmokorset i går, skriver Romerikes Blad.

Aksjonen føyer seg inn i rekken av aksjoner på Østlandet denne sommeren. Hittil i år har Skatt Øst hatt mellom 15 og 20 aksjoner. Ingen av firmaene har drevet lovlig.

Alt så heller ikke ut til å være helt på stell på Skedsmokorset i går.

Firmaet på Skedsmokorset kaller seg TJS Belegningstein, og arbeiderne er briter og latviere. Det viser seg raskt at firmaet ikke er registrert i MVA-registeret. Det må man være når man har tjent mer enn 50.000 kroner. Hittil har firmaet ikke registrert seg. Personer i firmaet har tidligere bedrevet ulovlig virksomhet.

- Vi ser at når vi har vært på aksjon, forsvinner firmaene, og nye virksomheter dukker opp. Men det er gjerne de samme som står bak, sier Fosterud.

Blir overrumplet
- Grunnen til at steinleggerne kan fortsette, er at folk er villige til å betale kontant. De fleste skjønner at de hyrer inn svart arbeidskraft. Men disse steinleggerne er faktisk ofte dyrere enn lovlige firmaer, sier Bjørn Marhaug, sjef i avdelingen for kontroll og rettsanvendelse i Skatt Øst.

Steinleggerne er ofte pågående. Det har også hendt at de blir truende.

- Jeg tror mange av dem som kjøper disse tjenestene, blir overrumplet. Arbeiderne kan være veldig overtalende. Sier man delvis ja, kan allerede fem mann være i gang med å hakke i asfalten, sier Marhaug.

- Noen av huseierne ber det offentlige ordne opp. Men leier folk inn svart arbeid, har de selv ansvaret, sier han.

Britene står bak
Ifølge politiet finner man flere tilfeller av menneskehandel og tvangsarbeid ved bruk av vold og trusler i steinleggerfirmaene.

- Britene er ofte i førersetet, og østeuropeerne arbeider. Når polakkene krever høyere lønn, er det rumenerne og latvierne som blir utnyttet, sier Marhaug.

- Underbetalt
Han som kaller seg sjef blant arbeiderne på Skedsmokorset, mannen med grå caps, sier arbeiderne hans får 1.000 kroner dagen. En av arbeiderne sier imidlertid at han får 600 kroner. Han aner heller ikke hva firmaet han jobber i, heter.

- Jobber de ti timer om dagen, får de 60 kroner timen. Det er under halvparten av minstelønnen, sier Pål Fosterud.

Les flere saker fra Romerikes Blad her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken