*Nettavisen* Nyheter.

Her slår politikerne løs på hverandre

Foto: (Epa)

Krisen i Europa vekker hardtslående argumenter.

30.10.11 21:32

Natt til torsdag ble det klart at lederne i EU kom frem til en omfattende avtale som de håper at kan roe markedene slik at regionen ikke vil oppleve en fullskala krise.

Onsdag derimot viste de folkevalgte i Italia at det går rimelig hardt for seg i politikken om dagen.

Politikerne i støvellandet har den siste tiden fått klare instrukser fra de andre eurosonelandene om at de må rydde opp i eget hus, slik at de ikke de også må bli reddet av skattebetalere fra andre land.

I tøffe forhandlinger i parlamentet, knyttet til nye kutt i landets generøse pensjonsordninger, kokte det virkelig over for enkelte.

Minst to medlemmer av den ledende koallisjonsregjeringen til Silvio Berlusconi havnet i håndgemeng med politikere fra opposisjonspartiet FLI, ifølge Reuters.

Bakgrunnen til slosskampen skal ha vært at den profilerte politikeren Gianfranco Fini, som også er talspersonen i Parlamentet, på TV hadde kommet med sarkastiske kommentarer om at kona til det profilerte regjeringsmedlemmet Umberto Bossi hadde pensjonert seg i en alder av 39.

Som motsvar var det noen som ytret at Fini burde trekke seg - og da skal kampen ha startet.

Tøffe tiltak
Ser man bort fra Hellas er Italia det landet i eurosonen med høyest gjed. Den er på vel 1.900 milliarder euro tilsvarende 120 prosent av BNP, og er det landet med høyest gjeldsbyrde av alle land med ratingen A.

Ratingbyråene har den siste tiden kuttet Italia ved flere anledninger, da de ser for seg at gjelden vil vokse mer enn det de tidligere har anslått.

Som en konsekvens av dette har finansmarkedene svart med å sende renten Italia må betale for å låne mer penger, over seks prosent og det nærmer seg et nivå som ikke er bærekraftig - kommer det dit må de bli reddet.

Italias gjeld regnes for å være så stor at den ikke kan bli dekket av de andre medlemslandene, noe som gjør at man har fryktet at en kollaps for Italia kan være kroken på deler, om ikke hele eurosamarbeidet. På grunn av dette har lederne i EU jobbet for harde livet med å få ordnet en stor nok krisepakke slik at markedene ikke trenger å frykte en umiddelbar kollaps.

Her kan du lese om avtalene som ble inngått natt til torsdag

Som motsvar på alle milliardene krever de andre eurolandene at Italia skal kutte sine utgifter dramatisk og øke inntektene.

Dette er nok særdeles upoulære tiltak i alle land, men faller i hvert fall i ekstremt dårlig jord i det populistiske klimaet i Italia - som mange vil si preges av uortodokse politikere.

Dette trekkes også frem som et uromoment knyttet til eurosonens videre skjebne.

- Den politiske situasjonen i Italia er svært usikker, og de kriserammede landene må gjennom smertefulle omstillinger for å få bedret konkurranseevnen, øke veksten og få kontroll med statsgjelden på lengre sikt, melder seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets sin morgenrapport.

Klovner i manesjen
Dette er ikke første gang at Fini havner i hardt vær.

Tidligere har han blant annet blitt fotografert med utstrakt hånd i forbindelse med 70-årsdagen til Italias tidligere fascistiske leder Benito Mussolinis marsj mot Roma i 1922. Da unnskyldte han seg med at han bare hilstr.

Han har tidligere vært utenriksminister under Silvio Berlusconi, men trakk seg da de kom i klammeri og startet i stedet parlamentsgruppen Futuro e libertà per l'Italia.

Historisk statsleder
Berlusconi på sin side har flere svin på skogen.

Det ferskeste er at han under EU-toppmøtet måtte ta en ekstra titt på den ferske danske statsministeren. Eller rettere sagt på baken til Helle Thorning-Scmidt.

Flere ganger har han også hevdet at kinesiske kommunister kokte barn for å lage gjødsel. Romano Prodi, som vant valget mot Berlusconi i 2006, hadde det kommunistiske partiet som en del av sin plattform.

Et tysk medlem av EU-parlamentet kalte han en nazistisk vakt i en konsentrasjonsleir.

Den finske presidenten Tarja Halonen mente Berlusconi at han kunne overbevise med sin playboy-sjarm.

Barack Obama, omtalte han som «solbrun». Så nøyde han seg ikke bare med Obama - han benyttet også anledningen til å omtale hans kone, med det samme.

«Jeg skal hilse fra en mann, som heter, som heter.......eller vent, det er en som er solbrun. Barack Obama!»

Og han fortsatte:

«Dere vil ikke tro det, men to av dem gikk ned til stranden for å ta solbad, fordi hans kone er også solbrun», sa Berlusconi, og høstet latter fra sine partifeller.

Så vekket han harme hos store deler av landets feminine befolkning. Årsaken skyldes følgende kommentar han kom med på et TV-program rettet mot den tidligere ministeren Rosy Bindi.

«Du har alltid vært vakrere enn intelligent».

Heller ikke eurosonens mektigste leder, tyske Angela Merkel, skal ha sluppet unna Silvios skarpe tunge.

Henne skal han flere ganger ha omtalt som «Culona inchiavabile» i et telefonintervju i juli. Intervjuet ble tatt opp grunnet en etterforskning knyttet til utpressing mot Berlusconi.

Litt omskrevet betyr dette utrykket en person med en stor bakdel som man ikke kan ha sex med, noe som neppe er med på å bedre Italias allerede frynsete rykte hos tyskerne.

Seg selv, derimot, har han beskrevet som italiensk politikks svar på «Jesus» og som «Supermann».

Under kan du se en video som viser stemningen rundt kampen

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag