RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her slutter alle spor

PÅ FRIFOT: 10. juli ble Trøgstad Sparebanks lokaler i Fetsund sentrum ranet av denne mannen. Politiet har ennå ikke slått kloa i raneren.
PÅ FRIFOT: 10. juli ble Trøgstad Sparebanks lokaler i Fetsund sentrum ranet av denne mannen. Politiet har ennå ikke slått kloa i raneren. Foto: Politiet
Sist oppdatert:
Teledata og tekniske spor ser ikke ut til å hjelpe politiet nærmere gjerningsmannen etter sommerens bankran. Nå slippes det en ny film i håp om å få publikums hjelp.

- Norge er ikke noe stort land, så noen må jo vite hvem det er.

Politiadvokat Jon Aga og etterforskerne som jobber med å spore opp hovedpersonen fra sommerens mest dramatiske hendelse, klør seg i hodet, skriver Romerikes Blad.

Se ransvideo nederst i saken!

For til tross for massiv mediedekning og stor spredning av usladdede bilder av en norsk mann som - midt på dagen og uten maske - raner en bank og tar et gissel i flukten, så er politiet ennå ikke nærmere gjerningsmannen.

- Det er et veldig utypisk ran. Han har ikke vært kort, konsis eller spesielt militær. Han har riktignok truet flere personer med våpen, men stort sett alle beskriver ham som høflig og rolig, sier en av politiets sentrale etterforskere til RB.

Kartlagt bevegelsene
Halvannen måned har gått siden det tilsynelatende amatørmessige ranet av Trøgstad Sparebanks lokaler i Fetsund sentrum 10. juli.

Mannen henvender seg på et kontor med et skytevåpen synlig. Han sier rolig at han ønsker penger, noe han også får. På ranstidspunktet er det kun én i banken som vet at de blir ranet.

Trøgstad Sparebank utlover 20.000 kroner i dusør for opplysninger som kan føre til oppklaring av ranet.

Politietterforskerne har skaffet seg en detaljert oversikt over hva ransmannen gjør fra klokka 13.55 denne dagen - da han ved hjelp av et skytevåpen raner til seg en bil utenfor Joker-butikken på Løkenåsen - og den neste halvtimen.

Klokka 14.25 kommanderer han gisselet han tok i flukten etter bankranet til å stanse bilen de sitter i. Da er han tilbake omtrent der det hele startet, utenfor Kringenvegen 9.

Der stopper alle spor.

- Vi vet ikke om han har dratt videre til Aurskog, Sørumsand, Høland eller andre steder. Det er grunn til å tro at han har dratt østover, men dette kan vi ikke fastslå, sier etterforskeren.

30 personer sjekket ut
Tidligere har politiet sluppet filmer fra overvåkingskameraer, både fra banken og fra et solstudio rett ved. Nå gjør de et nytt forsøk ved å slippe filmen fra bankens bakrom. Deler av utsnittet er klippet vekk av sikkerhetshensyn, men filmen viser at raneren geleider den bankansatte inn i rommet, før kvinnen legger en bunke med penger i en Bunnpris-pose.

- Dette er et tålmodighetsarbeide. Vi har ikke identifisert gjerningsmannen, men har fått konkrete tips etter videoene vi har offentliggjort tidligere. Over 30 personer er sjekket ut av saken på bakgrunn av slike tips, sier politiadvokat Aga.

IKKE NÆRMERE: Politiadvokat Jon Aga håper publikum kan hjelpe politiet.

Raneren har trolig også lagt igjen en rekke tekniske spor i form av DNA, men det har ikke hjulpet politiet på vei.

- Vi sitter per nå på blandings-DNA. Dette er ikke noe vi kan søke opp før vi har en person å sammenligne DNA-et med. Vi har også sikret avtrykk, men også her må vi ha en person å sammenligne med.

- Hva med teledata?

- Vi har innhentet teledata for hele området, men foreløpig har ikke dette gitt oss noe. Det er et veldig stort område med mange telefonnumre, sier Aga.

- Er ingen østeuropeer
Noe som gjør at politiet er overrasket over at de ennå ikke har tatt ransmannen, er at de er overbevist om at de har å gjøre med en nordmann.

- Dette er ingen østeuropeer. Han har nordisk utseende og snakker ren østlandsdialekt uten brytning, sier politiadvokat Aga.

Om han er lokal eller fra et annet sted på Østlandet, har politiet ingen formening om.

- Hvis han hadde vært «veldig lokal», så vil jeg tro at noen kjenner ham igjen. Samtidig tyder valg av bank på at han ikke er ukjent i området.

- Men banken ligger rett ved lensmannskontoret, og det er vel en sjanse å ta. Det kan jo virke som han ikke var klar over det?

- Ja, det kan du si. Vi aner ikke om han er lokal eller ikke, og vi vil heller ikke å peke i noen retning, sier Aga.

I tillegg til å spre bildet av ransmannen i mediene, er bildet sendt ut til alle politidistrikt i landet.

- Hadde det vært en kjenning av oss, så hadde vi fått vite det. Det er mulig han ikke har hatt noe å gjøre med politiet fra før, men vi tror likevel flere i Norge vet hvem han er, sier Aga.

Etterlyser fortsatt bil
Under etterforskningen av saken har det fremkommet informasjon om en sølvgrå liten varebil/kombibil, som skal ha stått hensatt mellom riksvei 22 og Kringenveien, i den aktuelle tidsperioden.

Bilen kan ha hatt grønne skilter og har muligens hatt en oval logo med grønt i seg på panseret.

Politiet ønsker å komme i kontakt med eier/fører av dette kjøretøyet, og oppfordrer også publikum som kan ha gjort observasjon av kjøretøyet til å kontakte politiet.

Se ransvideoen her!


Les flere saker i Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere