RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Her solgte barneranerne mobiltelefonene

Politiet bekrefter at stjålne mobiltelefoner er svært lett omsettelig.

I Oslo tingrett har flere av de 19 ungdommene tiltalt for ran fortalt at de stjålne mobiltelefonene ble solgt til «kurdersjappa i Brugata», uten at de har navngitt hva denne butikken egentlig heter.

Prisen har vært 1500 - 2000 kroner per mobiltelefon, og pengene har guttene delt mellom seg og brukt på spisesteder i byen.

Også onsdag fortsatte de 19 tiltalte å forklare seg. Mens de aller fleste ungdommene har innrømmet skyld, har noen av ungdommene også nektet straffskyld i Oslo tingrett.

Gikk til aksjon
Koordinator Tove S. Christiansen i SaLTo-prosjektet i Oslo sier at åtte av de 19 ungdommene blir fulgt opp av kommunen, og at alle de åtte vil klare å komme bort fra veien mot en kriminell løpebane.

- Vi er fullstendig klar over at det omsettes ulovlige mobiltelefoner i Oslo - både nye mobiler som stammer fra butikktyverier, og brukte mobiler som blir stjålet fra personer.

- I forbindelse med etterforskningen av barneranene hadde vi aksjoner mot forretninger som selger både nye og brukte mobiltelefoner. Det var forretninger blant annet i Brugata. Under disse kontrollene fant vi noen mobiltelefoner som var stjålet, og noen med personer uten oppholdstillatelse, sier politioverbetjent Geir Ellefsen som leder vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon.

15 - 20 butikker
Ellefsen ønsker ikke å navngi konkrete butikker. Han sier at under aksjonen i desember ble 15 - 20 butikker ransaket. Det er tatt ut siktelser og politiet etterforsker butikker for heleri, men ingen av sakene har så langt havnet i domstolen.

- I Oslo tingrett forteller ungdommene at mobiltelefonene var lett omsettelige, og at dette var raske penger. Guttene forteller alle om «kurdersjappa i Brugata» der de nærmest kunne levere inn mobilene mot 1500 til 2000 kroner. Stemmer det?

- Det er opplysninger som politiet også har fått det er nok riktig uten å spesifisere forretning. Et sted må det omsettes, og det skjer ikke midt på Karl Johan. Det er i forretninger som selger, og under aksjonene beslagla vi en god del mobiltelefoner, sier Ellefsen.

Ingen tiltalt
Han forteller at stjålne mobiltelefoner likevel er vanskelige å knytte til konkrete tyverier og ran. Derfor er det også en utfordring for politiet å etterforske sakene slik at de fører til domfellelser.

- De fleste sier at dette er mobiltelefoner de har inne til reparasjon. Andre sier at de har kjøpt mobiltelefonene billig. Det er umulig å komme med noen standard svar eller bortforklaring, sier Ellefsen.

- Det vi håper er at når vi fokuserer på disse stedene gjennom kontroller så blir de mer varsomme med å ta imot disse mobilene, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere