*Nettavisen* Nyheter.

Her solgte barneranerne mobiltelefonene

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Politiet bekrefter at stjålne mobiltelefoner er svært lett omsettelig.

I Oslo tingrett har flere av de 19 ungdommene tiltalt for ran fortalt at de stjålne mobiltelefonene ble solgt til «kurdersjappa i Brugata», uten at de har navngitt hva denne butikken egentlig heter.

Prisen har vært 1500 - 2000 kroner per mobiltelefon, og pengene har guttene delt mellom seg og brukt på spisesteder i byen.

Også onsdag fortsatte de 19 tiltalte å forklare seg. Mens de aller fleste ungdommene har innrømmet skyld, har noen av ungdommene også nektet straffskyld i Oslo tingrett.

Gikk til aksjon
Koordinator Tove S. Christiansen i SaLTo-prosjektet i Oslo sier at åtte av de 19 ungdommene blir fulgt opp av kommunen, og at alle de åtte vil klare å komme bort fra veien mot en kriminell løpebane.

- Vi er fullstendig klar over at det omsettes ulovlige mobiltelefoner i Oslo - både nye mobiler som stammer fra butikktyverier, og brukte mobiler som blir stjålet fra personer.

- I forbindelse med etterforskningen av barneranene hadde vi aksjoner mot forretninger som selger både nye og brukte mobiltelefoner. Det var forretninger blant annet i Brugata. Under disse kontrollene fant vi noen mobiltelefoner som var stjålet, og noen med personer uten oppholdstillatelse, sier politioverbetjent Geir Ellefsen som leder vinningsgruppa ved Majorstua politistasjon.

15 - 20 butikker
Ellefsen ønsker ikke å navngi konkrete butikker. Han sier at under aksjonen i desember ble 15 - 20 butikker ransaket. Det er tatt ut siktelser og politiet etterforsker butikker for heleri, men ingen av sakene har så langt havnet i domstolen.

- I Oslo tingrett forteller ungdommene at mobiltelefonene var lett omsettelige, og at dette var raske penger. Guttene forteller alle om «kurdersjappa i Brugata» der de nærmest kunne levere inn mobilene mot 1500 til 2000 kroner. Stemmer det?

- Det er opplysninger som politiet også har fått det er nok riktig uten å spesifisere forretning. Et sted må det omsettes, og det skjer ikke midt på Karl Johan. Det er i forretninger som selger, og under aksjonene beslagla vi en god del mobiltelefoner, sier Ellefsen.

Ingen tiltalt
Han forteller at stjålne mobiltelefoner likevel er vanskelige å knytte til konkrete tyverier og ran. Derfor er det også en utfordring for politiet å etterforske sakene slik at de fører til domfellelser.

- De fleste sier at dette er mobiltelefoner de har inne til reparasjon. Andre sier at de har kjøpt mobiltelefonene billig. Det er umulig å komme med noen standard svar eller bortforklaring, sier Ellefsen.

- Det vi håper er at når vi fokuserer på disse stedene gjennom kontroller så blir de mer varsomme med å ta imot disse mobilene, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.