RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her soner Krekar

BAK GJERDENE: Fengselsleder Gaute Enger i Kongsvinger fengsel ønsker Nettavisen velkommen til fengselet som har vært hjemmet til Fateh Najmeddin Faraj, alias mulla Krekar, de siste årene.
BAK GJERDENE: Fengselsleder Gaute Enger i Kongsvinger fengsel ønsker Nettavisen velkommen til fengselet som har vært hjemmet til Fateh Najmeddin Faraj, alias mulla Krekar, de siste årene. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fengselet bruker ikke én krone på å rehabilitere fangene tilbake til det norske samfunnet.

- Vi skal ikke bidra til å lage noe lim mellom de innsatte og det norske samfunnet, sier fengselsleder Gaute Enger i Kongsvinger fengsel. Han uttaler seg ikke om Krekar spesielt, men om soningsforholdene ved fengselet generelt.

I dette fengselet har Fateh Najmeddin Faraj, alias mulla Krekar, sonet dommen på to år og ti måneder for trusler mot blant andre Erna Solberg.

25. januar slipper Krekar ut. De siste årene har han stått opp til reveljen i Kongsvinger fengsel, spist frokost, fulgt undervisningen i fengselet og vært tilbake på cella før klokken 21.

I 2013 ble det kjent at Krekar hadde søkt om norskopplæring i fengselet fem ganger, men fått avslag (ekstern sak i Dagsavisen). Enger forteller at Kongsvinger fengsel ikke har planer om å gi noen av de innsatte norskopplæring, men at fengselet gir god opplæring som kan brukes i utlandet.

Landets eneste utlendingsfengsel
Kongsvinger fengsel er landets eneste fengsel bare for utlendinger. Det betyr blant annet at fengselet ikke gir opplæring i fag som skal hjelpe fangene i det norske samfunnet.

Norsk er ikke på timeplanen. Yrkesfagene er ikke lagt opp for å gi fangene jobb i Norge etter endt soning. Her undervises det i engelsk, data og flere håndtverksfag som de innsatte kan få nytte av når de kommer tilbake til hjemlandet.

Skal ut
- I 2014 sonet 1350 utlendinger i norske fengsler. Cirka halvparten av dem skulle ut av landet etter endt soning, eller overføres til soning i hjemlandet. Vi tar mellom 100 og 110 av disse. Resten er spredt rundt i landets 45 fengsler, sier Enger.

KREKAR: 57 år gamle mulla Krekar slipper ut av Kongsvinger fengsel 25. januar etter å ha sonet en dom på to år og ti måneder for trusler.

I 2014 overførte fengselet ti fanger til soning i sine hjemland. Enger sier at myndighetene ønsker dette tallet så høyt som mulig, men at prosessen med soningsoverføring er tidkrevende.

- Papirarbeidet tar minst fem måneder. Hvis fangene er dømt til mindre straffer så er det ikke vits å begynne, sier han.

Få som Krekar
166 personer ble sendt ut av landet etter å ha sonet i Kongsvinger fengsel. Bare 11 personer ble 11 personer løslatt uten at de ble utvist fra Norge. I 2015 kommer mulla Krekar til å bli én av dem.

  • TIL HØY SIKKERHET: Kongsvinger fengsel har avdelinger med både lav og høy sikkerhet. Bak denne muren er avdelingene med høy sikkerhet.
  • PRODUKSJON: Her i fengselet jobber alle innsatte hvis de ikke sitter på skolebenken. Hundehusene til venstre i bildet er noe av det de lager.
  • VEV: De gamle vevene var i ferd med å forsvinne fra fengselet da Kongsvinger fengsel i 2012 fikk ordre om å lage fengsel bare for utlendinger. I dag blir de flittig brukt, og gir mange innsatte nyttig erfaring til et liv utenfor Norge.
  • KERAMIKK: Keramikk fra Kongsvinger fengsel kan kjøpes flere steder i Kongsvinger.
  • FLERE SPRÅK: I 2014 hadde fengselet innsatte fra til sammen 63 ulike land. De fleste kan ikke norsk, og det lærer de heller ikke i fengselet. Derfor står oppslagene på mange ulike språk.
  • BESØKSROM: Noen få av de innsatte, blant dem mulla Krekar, har familie i Norge. Derfor har fengselet et besøksrom som også er tilpasset barn.
  • TIL TRÆR: Fengselet produserer også espalier som selges til planteskoler. Disse brukes til små trær.
  • VED: På området til avdelingene med lav sikkerhet er det et eget hus der de kløyver ved.

ANNONSE

- Noen er ikke returnerbare på grunn av Norges forpliktelser til internasjonale avtaler. Andre skal kanskje vitne i en annen straffesak. Vi har dialog med politiet når det gjelder samtlige av disse. Ingen skal bare gå ut porten uten av politiet vet om det, sier Enger.

Han sier at noen av de som løslates fra Kongsvinger fengsel blir pågrepet av politi og overført til Trandum. Frps Per Sandberg har uttalt at en slik løsning også bør være aktuell for Krekar.

LÆRARBEIDER: Gaute Enger viser fram et pistolbelte i lær som er laget i fengselet.

Andre får daglig eller ukentlig meldeplikt for politiet.

Lav og høy sikkerhet
Kongsvinger fengsel har i dag 72 plasser med høy sikkerhet og 48 plasser på med lav sikkerhet.

Som hovedregel sitter de som har mer enn et år igjen å sone på avdeling med høy sikkerhet, mens de som skal løslates innen et år, sitter på avdeling med lav sikkerhet. Det gis i enkelte tilfeller permisjon fra avdeling med lav sikkerhet.

Fengselet har ingen rømninger fra avdeling med høy sikkerhet. Antall «unnvikelser» (at folk går ut porten eller ikke kommer tilbake fra permisjon) fra avdeling med lav sikkerhet har økt siden fengselet ble utlendingsfengsel i 2012.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere