Gå til sidens hovedinnhold

Her sperrer aksjonistene trafikken midt i Oslo

32 personer er pågrepet av politiet.

FREDRIKS GATE (Nettavisen): Aksjonister fra klimabevegelsen Extinction Rebellion blokkerte mandag en hovedfartsåre i Oslo sentrum i protest mot regjeringens oljepolitikk.

Aksjonistene sperret gata med store bannere, og enkelte lenket seg fast i hverandre. «Beklager bryderiet, men vi prøver å redde verden», står det på ett av bannerne.

Les også: De bryter loven, skaper trafikkaos og kan ofre livet for miljøet. Nå skal den ekstreme klimaorganisasjonen Extinction Rebellion erobre Norge

32 pågrepet

Politiet på aksjonistene å flytte seg.

– Dette er en ordensforstyrrelse. Dette er en hovedfartsåre i Oslo sentrum, så vi er nødt til å få åpnet opp. Aktivistene har allerede fått et pålegg om å flytte seg. De signaliserer ikke at de vil flytte seg, så etter hvert blir de pågrepet av politiet, sa innsatsleder Magnus Strande til NTB.

I alt 32 personer ble pågrepet.

- Frederiks gate (ring 1) er nå åpnet for trafikk i begge retninger. 32 aksjonister er pågrepet. Flere er også bortvist fra deler av Oslo sentrum, skriver Oslo-politiet på Twitter.

Nettavisens reporter på stedet fortalte like før klokken 08 at politiet gikk til arrestasjoner.

- Aksjonistene lenket seg til hverandre, noe som gir politiet utfordringer, forteller han.

Om lag 70–80 personer deltar i aksjonen, skriver Vårt Land. Demonstrasjonen finner sted i krysset Karl Johans gate/Frederiks gate, en trafikkert hovedfartsåre som ligger like nedenfor Slottet.

Les også: Klimademonstranter stormet fransk flyplass

Extinction Rebellion har som mål å tvinge politikerne i en grønnere retning gjennom sivil ulydighet.

De omtaler seg selv som «en internasjonal og upolitisk bevegelse som bruker ikkevoldelige direkte aksjoner og sivil ulydighet for å få myndighetene verden over til å reagere på klimakrisen og den økologiske krisen».

Flere land

Extinction Rebellion er aktiv i en rekke land, men ble startet opp og har vært mest synlig i Storbritannia. Det er først i år organisasjonen planlegger å trappe opp aktiviteten i Norge (se intervju lengre ned i saken).

I London har gruppen blant annet limt seg sammen og satt seg ned foran store veikryss midt i hovedstaden for å stoppe trafikken, de har klatret på toppen av tog og fly for å hindre dem å kjøre.

Kommentarer til denne saken