Her sprenger de i bakgården til Annelise

Foto: (Montasje Privat/Bjørn Hansen (Tidens Krav))

Annelise og Thor-Albert Hovde mistet drømmehuset og er i økonomisk ruin etter utbyggingen av Kristiansund flyplass.

16.11.12 15:28

- Livet vårt er ødelagt, sier Annelise Hovde (56) fortvilet til Nettavisen NA24.

Annelise og ektemannen Thor-Albert Hovde (57) sitter i en slitt kommunal utleieleilighet på 55 kvadratmeter med sin 13 år gamle datter. Der har de bodd siden i sommer.

Deres 19 år gamle datter orker ikke å bo i det trange familiehjemmet lenger, og overnatter hos foreldrene til kjæresten.

Familien sliter nå med helseplager og har store gjeldsproblemer.

For fire år siden var familien i en helt annen situasjon.

Mest lest på Nettavisen nå:

Familieidyll
Annelise og Thor-Albert bodde i et 200 kvadratmeter stort hus i idylliske omgivelser i utkanten av Kristiansund. De seks barna deres kunne løpe fritt rundt i den store hagen med jordbær og frukttrær under barndommen.

- Ungene kunne ta på seg skiene rett utenfor døren. Vi hadde det så fint, sier Annelise Hovde.

I 2005 startet planarbeidet for utvidelsen av rullebanen til Kristiansund flyplass. Da startet marerittet for Hovdefamilien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rita Sætran (Tidenes Krav)

Barna ble redde
Det som tidligere var et lite fjell ble sprengt bort og erstattet med en 40 meter høy steinmur kort avstand fra huset.

Helikoptere startet å fly rett over huset deres så hele huset ristet fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. Støynivået var opp mot 107 desibel, som er på nivå med en bensindrevet gressklipper.

- Det var ikke mulig å snakke innendørs. Våre to mindreårige barn fikk ikke sove om natta og ble redde for å være hjemme, sier Annelise Hovde.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Huset ble ødelagt
Da Hovdefamilien fikk vite om utbyggingsplanene, oppsøkte de en takstmann for å dokumentere tilstanden på huset. Ifølge denne taksten fra februar 2008 hadde huset en markedsverdi på 3,4 millioner kroner uten helikoptertrafikk og 2 millioner kroner med helikoptertrafikk.

Taksten ble gjennomført før familien pusset opp for rundt 450.000 kroner.

Da sprengningsarbeidet på flystripa startet i 2008, fikk huset store skader. Hele huset begynte å skli ut fra grunnmuren. Vann begynte å trekke inn i huset, som førte til at både klær og møbler fikk soppskader.

Da skadene begynte å oppstå bestilte forsikringsselskapet en skadetakst. Ifølge taksten var huset dårlig vedlikeholdt, og det kunne ikke dokumenteres en direkte sammenheng mellom skadene og spreningsarbeidet.

Skader til 1,3 millioner kroner
Hovdefamilien protesterte og bestilte en ny skadetakst som ble ferdigstilt i februar 2012. Takstmannen fra Norges Taksteringsforbund hevdet at flyplassutbyggingen sannsynligvis førte til at skadene forekom raskere:

«Bygningene på eiendommen har mange defekter/svakheter som skyldes normal slitasje/elde, manglende utførelse/byggtekniske løsninger av håndverksmessig arbeider og moderat vedlikehold. En sannsynlig årsak er rystelser som har forårsaket setninger i grunnen og deretter ledet til setningsskader. Påvirkning pga rystelser synes å ha påskyndet skadeutviklingen på bygningsdeler/konstruksjoner som har svakhetstegn eller er av eldre opprinnelse, altså akselrert aldring», står det i taksten.

Skadene på huset ble verdsatt til mellom 1,1 og 1,3 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Beskyldt for forsikringssvindel
Familien fikk avslag på erstatning fra husforsikringen i 2010. Årsaken var at skadetaksten forsikringsselskapet hadde bestilt ikke kunne se en direkte sammenheng mellom sprengningene og skadene på huset.

Heller ikke innboforsikringen ville dekke skadene på møbler og klær som følge av vannlekkasjen.

- Vi forklarte til forsikringsselskapet at vi måtte få klær og møbler ut av huset siden det var fullt av sopp. Da påstod selskapet at vi drev med forsikringssvindel. Jeg vil ikke bli stemplet som en løgner, sier Annelise Hovde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Hansen

- Tapte 1,5 millioner på hussalg
Naturlig nok var det vanskelig å selge huset på boligmarkedet. Til slutt kjøpte Avinor huset til 1,9 millioner kroner. Denne prisen baserte seg ifølge Hovde på en takst med utgangspunkt i tvangssalg, som innebærer en betydelig lavere pris enn husets reelle verdi.

I så fall fikk familien 1,5 millioner kroner mindre for huset enn verditaksten før utbyggingen startet på 3,4 millioner kroner.

Ifølge lufthavnsjef på Kristiansund flyplass, Ole Kristian Pettersen, skal det ikke være snakk om en tvangsalgstakst, og at 1,9 millioner var markedspris i området.

- Vi har aldri sett noen takst på 3,4 millioner, sier Pettersen til Nettavisen NA24, som sier de hadde en god dialog med Hovdefamilien.

Hovdes advokat, som var tilstede på møtet med Avinor, sier at Hovde skal ha vært godt fornøyd med salgsprisen på 1,9 millioner.

- Trist
Hovdefamilien brukte de 1,9 millioner kronene til å nedbetale det resterende boliglånet.

- Det er så trist å tenke på alle timene og pengene vi har lagt i det huset. Jeg gråt den dagen vi flyttet, sier Annelise Hovde.

Huset skal trolig rives, ifølge Pettersen.

Les også disse sakene:

Gjeldsslaver
Familien har i dag 400.000 i gjeld. De har flere betalingsanmerkninger, som gjør at de ikke har mulighet til å komme inn på boligmarkedet igjen.

- Vi fikk nylig en restskatt på 23.000 kroner, og har betalt 40.000 i skatt de siste to månedene. Akkurat nå dreper skatten oss, sier Annelise Hovde.

Hovdefamilien har prøvd å få et kommunalt lån i Husbanken uten hell.

- Vi har prøvd å få gjeldsrådgivning fra Nav, men vi fikk beskjed om at vi hadde feilprioritert økonomien. Før hadde vi romslig økonomi - ikke drikker vi og ikke røyker vi, sier Annelise Hovde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har blitt syke
Annelise er nå uføretrygdede, mens Thor-Albert Hovde jobber selv om han har helseplager.

Barna har også fått flere helseplager siden utbyggingen av rullebanen og helikoptertrafikken startet.

- Vi har alle begynt med astmamedisin og har konstant hodepine, kvalme og tretthet. Vi sover dårlig om natten og går på sovemedisin. Jeg har trøbbel med lungene, og hjertet knyter seg. Jeg er redd jeg har fått angst, sier Annelise Hovde.

Fastlegen mener at fuktskadene og støyen kan være medvirkende årsaker til familiens helseproblemer.

- Det at vi ikke blir trodd og ansvarsfraskrivelsen fra kommunen sliter også på oss, sier Annelise Hovde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Får ikke hjelp
To nabohus var også sterkt plaget av helikopterstøyen og sprengningsarbeidet på Kristiansund flyplass. Én av naboene ville imidlertid ikke ta til motmæle på grunn av deres høye alder og skrale helsetilstand.

- Vi har ikke problemer med å forstå at flyplassen er viktigere enn oss. Men vi har blitt totalt overkjørt siden vi ikke er mange, sier Annelise Hovde.

Kristiansund kommune skal ha vært svært unnvikende i å kommunisere med ekteparet Hovde.

- Kommunen hevdet at vi bor så langt unna at vi verken ser eller hører spreningningene eller helikoptertrafikken. Men vi kunne jo stå på verandaen og ta bilder av spreningingene, sier Annelise Hovde.

Ordføreren i Kristiansund nekter ifølge Annelise Hovde å snakke med ekteparet.

Vurderer å gå til sak
Ekteparet håper at kommunen nå kommer dem i møte og hjelper dem med et lån til en bolig slik at familien får flyttet før jul.

Hovdefamilien er usikre på om de vil gå til sak mot Kristiansund kommune på grunn av den økonomiske belastningen en rettssak innebærer.

- Vi vurderer å gå til sak mot kommunen for måten vi er blitt behandlet på. Dette kunne ha vært løst på en ryddig og bedre måte når de skal begynne på slike store utbygginger. Det er tross alt hjemmet og økonomien til en tredjepart som blir ødelagt, sier Annelise Hovde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Hansen

Stolte at null skader
Annelise og Thor-Albert Hovde har på den offisielle åpningen av rullebansforlengelsen på Kristiansund flyplass 19. oktober. Der fikk de høre at det hadde vært en del store spregninger, og at de var stolte over at det ikke hadde vært noen skader.

- Ja ja, vi telte visst ikke, sier Annelise Hovde oppgitt.

Hovdefamilien velger å dele sin historie med Nettavisen NA24 i håp om å omsider få hjelp av Kristiansund kommune med å få et boliglån.

- Vi blir så frustrerte og føler oss så alene. Hvorfor kan ikke noen hjelpe oss?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.