Her sprenger de sjøbunnen

Foto: (Bergensavisen)

Skal unngå nye forlis ved å gjøre det dypere.

Vatlestraumen utenfor Bergen har til nå vært et trangt og uoversiktlig farvann. MS «Rocknes» grunnstøtte her i januar 2004, og 18 av 30 personer om bord mistet livet.

For å øke sikkerheten, skal grunnen nå utdypes ned til 14 meters dybde. Seilingsbredden utvides fra 200 til 250 meter, skriver BA.no.

Tiende salve
Tirsdag klokken 13.32 ble tiende salven avfyrt.

- Målsetningen er å redusere risikoen for grunnstøting og skipsforlis, forteller Torfinn Zakariassen, senioringeniør i Kystverket til BA.no.

Totalt skal 65 000 kubikkmeter fjell fjernes over et undersjøisk område på 12 000 kvadratmeter, ifølge Kystverket.

Den første salven ble avfyrt 18 mai. BA var i dag invitert for å bivåne hvordan arbeidet foregår. Effekten av den ene sprengladningen kan du se i videoen øverst i saken.

I forkant av sprengningen stenges Bjorøytunellen. Det er etablert varslingsrutiner mellom entreprenør, vegvesen og trafikksentral. Entreprenøren har også vaktbåter i beredskap som brukes som avskjæringer av fritidsbåter.

Til Askøy
- Massene fra utskytingen fraktes til Kleppestø kai på Askøy. Her dumpes de på fire meters dybde, forteller Laila Melheim, byggeleder fra Kystverket.

Massene skal brukes til utvinning av nytt landområde.

Bjorøytunnelen stenges
Kystverket håper arbeidet skal være ferdig innen månedsskiftet august/september. Skipsleia og Bjorøytunnelen blir periodevis stengt for trafikk mens sprengningsarbeidet pågår. Beboere på Bjorøy varsles per SMS når tunellen stenges.

Ifølge Kystverket er målet at tunnelen ikke skal stenges lengre enn en time daglig i perioden fra klokken 10.00 - 14.00.

- Selve spregningsarbeidet håper vi å være ferdig med til fellesferien, sier Melheim.

Navigatørere og loser har vurdert at utdypingstiltaket vil gi en betydelig forbedring av seilingsforholdene i Vatlestraumen.

Se video av sprengningen her.

Les flere saker hos Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.