RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her spyr folk hver helg

SPYPROBLEM: At folk spyr inne på Bybanen er et problem som er vanskelig å få bukt med. Det er lite vognførerne kan gjøre, annet enn å rydde opp.
SPYPROBLEM: At folk spyr inne på Bybanen er et problem som er vanskelig å få bukt med. Det er lite vognførerne kan gjøre, annet enn å rydde opp. Foto: Vidar Langeland
Sist oppdatert:
Hver helg spys det inne på Bybanen og vognførerne må ta den kvalme oppgaven med å rydde opp. – Dessverre er det fritt frem, sier beredskapsvakt.

Har du opplevd at det ligger spy på Bybanen, eller at en av dine medpassasjerer ikke klarer å holde inne sitt tidligere inntak? Da er du nok langt fra alene, skriver Bergensavisen.

Ifølge kollektivselskapet Keolis Norge, som står for den daglige driften av Bybanen, må de ta seg av oppkast flere ganger hver helg.

- Det skjer hver eneste helg. Både fredag og lørdag, og spesielt på nattavgangene. Slik har det vært hele tiden, sier beredskapsvakt Kjetil Larsen.

Førerne må ta jobben

Primært er det vognførerne som må ta den kvalme oppgaven. I første omgang blir det benyttet et pulver som strøs på der og da, slik at bakterier blir drept og lukten forsvinner.

- Om det er skikkelig ille, og det har havnet på dører og seter, må man kjøre vognene inn for ordentlig rengjøring, fortsetter Larsen. Dette skjer i snitt en gang i måneden.

- Det er jo trist. Det er en stor ulempe også for andre passasjerer, legger han til.

På mange av avgangene er vognene fulle, og frakter da mellom 100 og 200 personer, en mengde det er vanskelig for vognføreren å ha kontroll på.

-Jeg kan tenke meg at det skjer oftere på Bybanen enn på busser, da sjåføren her ikke har den samme muligheten til å ha kontroll på passasjerene som kommer inn. At det er vanskeligere å fange opp, sier renholdsansvarlig Randi Weber.

Gratis å spy på banen

På tross av ulempene, ser det ikke ut til at man vil få bukt med problemet med det første. I motsetning til i taxi-næringen, der du risikerer å måtte ut med tusenlapper om du er uheldig, er det gratis å spy på Bybanen.

- Dessverre er det fritt frem sånn sett, sier Larsen.

Men spyr du derimot i en taxi kan det koste deg dyrt.

- Om uhellet er ute, må kunden betale for renhold av bilen. Kostnad avhenger av omfang, og kan være fra rundt 500 kroner til et par tusen. Men dette gjelder selvsagt et fåtall av våre kunder, sier direktør Jan Valeur i Bergen Taxi.

De har dette som tema på sjåførkurs.

- Først og fremst handler det om å unngå spying og tilgrising, gjennom å tilpasse kjøringen og ta forhåndsregler, forteller Valeur.

Har prøvd med poser

For å gjøre situasjonen mindre uggen har det blitt forsøkt å få på plass poser som passasjerer kan benytte seg av fremfor å la det gå utover vognene forøvrig. Noen hundre poser ble kjøpt inn. Disse har blitt liggende ubrukte på et lager.

- Vi har ingen plass å henge de på i vognene. Vi vurderte å oppbevare posene fremme hos vognføreren, men de potensielle kandidatene har gjerne gjort sitt fornødne før de har nådd frem, sier en noe oppgitt Larsen. Han har innsett at den beste løsningen for å bedre situasjonen er at folk selv tar ansvar i henhold til vanlig folkeskikk.

- Kinkig situasjon

Larsen mener folk gjerne bør tenke seg om før de setter seg på banen etter å ha inntatt for mye alkohol, og sier som de gjerne gjør på utestedene:

- De bør kanskje ta seg en runde før de går inn.

I tillegg mener han det hadde vært hyggelig om folk gikk av på første stopp dersom de kjenner at de brygger på noe, men innser at situasjonen nok vil forbli som den er.

- Det er en kinkig situasjon, avslutter Larsen.

Les flere saker fra Bergensavisen her.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere