RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Julie Lundgren

Her står Anzor (17) i håndjern

Sist oppdatert:
Etter at de andre overlevende hadde blitt fraktet til Sundvolden Hotel for å gjenforenes med familien, ble Anzor Djoukaev (17) pågrepet og ført i land i håndjern.

(Romerikes Blad): Fredag 22. juli ble Anzar Djoukaev (17) vitne til at Anders Behring Breivik skøyt og drepte 69 personer på Utøya. Han ble selv skutt etter, og mens han fryktet for sitt eget liv så han flere som mistet livet, på nært hold.

Det var ikke det eneste marerittet Anzor opplevde den dagen. Han ble pågrepet av politiet og holdt i 17 timer uten at familien visste hvor han var, eller om han var i live.

- Politiet sa til meg at jeg ikke var mistenkt for noe, men da de tok meg til der som Breivik satt på Utøya, skjønte jeg at de mistenkte meg i saken, sier Anzor til Romerikes Blad.

Han ble først holdt igjen på Utøya, og senere ført til Hønefoss politistasjon hvor han overnattet på glattcelle.

Verste mareritt
For Anzor var det å bli holdt av politiet i 17 timer som et mareritt. Han sier til RB at han spesielt savnet noen å snakke med. Han skal ikke ha fått tilbud om forsvarer, eller en telefonsamtale, mens han ble holdt på politistasjonen.

- Det var mitt verste mareritt. Etter det som skjedde på Utøya ville jeg ha noen å snakke med. Jeg visste ikke hvordan det gikk med vennene mine, og familien min trodde jeg var død, sier han.

Skjulte ansiktet
Anzor sier han synes det var forferdelig at noen kanskje kunne tro at han var med på det som hadde skjedd. Da han var å Utøya, og da han ble ført i land, prøvde han å skjule ansiktet sitt.

- Jeg var redd for at noen trodde jeg var med på det. De ville jo hatet meg, i hvert fall inntil de skjønte at det ikke var meg, sier Anzor.

- Avvikende oppførsel
Til VG sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet at Anzor ble pågrepet fordi han hadde en veldig avvikende oppførsel fra de andre som var på Utøya.

Til Romerikes Blad sier Anzor at han reagerte annerledes enn de andre fordi han har opplevde krig i hjemlandet Tsjetsjenia.

- De sa at jeg virket upåvirket, men man kan si at jeg har blitt herdet psykisk etter det jeg har opplevd i hjemlandet mitt.

Familien reagerer
Romerikes Blad har vært i kontakt med familien til Anzor, som også forklarer hans reaksjon med at han kommer fra en region i hjemlandet hvor det var krig.

De ønsker ikke å kritisere politiet, men reagerer på at ikke familien fikk beskjed om at Anzor var blitt tatt med til politistasjonen på Hønefoss.

- Det var veldig frustrerende å ikke vite hva som hadde skjedd med Anzor. Politiet kunne ringt og sagt ifra. Man kan ikke tolerere at slike ting skjer, han er ikke 18 år en gang, sier et familiemedlem til RB.

- Ikke rom for feil
Familien ønsker å stå fram med Anzor sin sak for å vise at det er rom for forbedringer, og håper at politiet nå kan gjøre grep for å ta mer hensyn til pårørende i slike saker.

- Når det først skjedde noe så grusomt i Norge så hadde ikke politiet kontroll, og det er ting som skjedde som ikke skal skje. Det er ikke bare med Anzor, men generelt blitt gjort for mange feil. Det var ikke rom til å gjøre feil i denne situasjonen.

Beklager hendelsen
Politimesteren i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, har beklaget hendelsen i VG.

- Det er beklagelig at dette skjer med en 17-åring, men så vidt jeg har skjønt var det usikkerhet rundt hans identitet. Det er også beklagelig at ikke familien ble varslet, sier Hammer.

Denne saken er levert av Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest