BERGEN (Nettavisen, NTB): Rådhuset er stengt for oppussing og kunne ikke gjøre tjeneste som valglokale, så bergenserne har tatt i bruk byens storstue - Grieghallen - som stemmelokale i år. Da Nettavisen sjekket innom klokka 15.30 og 16.30 mandag så vi at køen var lang og voksende.

Les også: Nettavisens valgstudio: Følg valget direkte i hele landet

Økende kø

Inne i valglokalet var det så hektisk at valgmedarbeiderne knapt hadde hatt tid til å ta seg en pause. Til Nettavisen forteller de at velgerne var på plass allerede da valglokalet åpnet klokka 09 og at det økte på utover dagen. Det ble behov for å sette inn flere avlukker for å ta unna køen.

– Vi har fått en tilstrømming av velgere som kan være større enn det som har vært vanlig i rådhuset. Det ser ut til at det er avlukkene som er flaskehalsen, sier valgansvarlig Elin Solberg til Bergens Tidende.

Rådhuset i Bergen er for tiden stengt på grunn av asbestfunn og oppussing.

Les også: Valgthriller: Høyre kjemper om makta i storbyene

Problemer med forhåndsstemmer

Tekniske problemer i Bergen kommune kan føre til at forhåndsstemmene ikke blir ferdig telt til klokken 21, melder Bergensavisen.

Valgansvarlig Elin Solberg sier til BA at de har telt forhåndsstemmene manuelt, men at de har problemer med avvik mellom de manuelle og tekniske tellingene.

Slapp å vente i kø

Utenfor Grieghallen traff Nettavisen fem unge som hadde gjort unna sin borgerplikt, men ikke stått i kø.

Alle hadde nemlig gjort unna sin stemmegivning på forhånd. Heller ingen av dem hadde vært i tvil om at de skulle stemme ved årets kommune- og fylkestingsvalg:

- Det gjør man bare. Hvis ikke har man ikke rett til å klage, synes jeg, uttaler Sigrid.

De fem vennene var enige om at kollektivsatsing i Bergen og videre bygging av Bybanen er én viktig lokal sak.

Les også: Tekniske problemer med stemmetelling i Bergen

Tirsdag melder NTB at valgdeltakelsen i årets lokalvalg i Bergen - 68,3 prosent - er den høyeste siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å registrere den i 1975.

Årets valg setter flere rekorder i Bergen. Det har heller aldri blitt avgitt flere forhåndsstemmer i byen. I år landet antallet forhåndsstemmer på 62.620, mot 41.860 i 2015 og 36.757 i 2011, ifølge NTB.