RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ERKJENNER UAKTSOMHET: Gjøvik kommune erkjenner uaktsomhet og kommer med en beklagelige overfor barna kommunen har sviktet. Spørsmålet om oppreisning mener formannskapet bør vente.
ERKJENNER UAKTSOMHET: Gjøvik kommune erkjenner uaktsomhet og kommer med en beklagelige overfor barna kommunen har sviktet. Spørsmålet om oppreisning mener formannskapet bør vente. Foto: Kristin Stavik Moshagen (Oppland Arbeiderblad)

Rådmannen sier nei til oppreisning

Her står kommunens rådgiver og skylder på to barn for farens gjentatte overgrep

Sist oppdatert:

GJØVIK (OA.no): I det som ble omtalt som en prosedyre i formannskapet, la forvaltningsrådgiver Bjørnar Lilleby skylda på barna for at far kunne fortsette overgrepene.

Kommunestyret i Gjøvik skal i kveld vedta kommunens standpunkt til om det skal betales oppreisning til søsknene som ble utsatt for alvorlig omsorgssvikt.

Bakgrunn: Serieovergriper fikk samvær med egne barn uten tilsyn

Mor var dødssyk og far var tidligere dømt for overgrep mot andre mindreårige barn. Kommunen mottok en rekke bekymringsmeldinger over flere år, men først etter at far ble anmeldt for overgrep for andre gang, denne gang mot naboens barn, tok barnevernet over omsorgen for de to barna.

Da var mor død. Far fikk imidlertid samvær med barna sine uten tilsyn etter noe tid. Det ene barnet ble da utsatt for nye overgrep i forbindelse med samværet. Fylkesmannen har konkludert med at kommunen har brutt barnevernloven på flere punkter.

GROVT UAKTSOMT?: Forvaltningsrådgiver Bjørnar Lilleby sa det ikke var mistanke om overgrep da barnevernet overtok omsorgen for barna i 2008.


Beklager overfor barna

Formannskapet behandlet saken onsdag, og innstillingen til kommunestyret er at Gjøvik kommune erkjenner ansvar for uaktsomhet og beklager overfor søsknene den kritikkverdige håndteringen av saken.

Spørsmålet om oppreisning mener politikerne må avgjøres etter at spørsmålet om erstatning er avsluttet.

Politikernes vedtak kom på tross av rådmannens innstilling om å avvise oppreisning og forvaltningsrådgiver Bjørnar Lillebys framlegg for formannskapet.

Les også: Kommunal Rapport med flengende kritikk mot Gjøvik kommune.

Lilleby holdt et innlegg som provoserte politikerne. Han forsvarte barnevernet og kritiserte de to barna. Lilleby argumenterte mot oppreisning fordi det må foreligge grov uaktsomhet fra barnevernets side.

Lilleby understrekte flere ganger at det ikke var mistanke om overgrep da barnevernet overtok omsorgen i 2008. Det kom først fram i 2009.

– Det gjennomføres samvær med tilsyn, men så sier begge barna til barnevernet at de vil ha samvær uten tilsyn. Barnevernet hørte på barna som da var 14 og 12,5 år. Når det skal vurderes grov uaktsomhet, må dere tenke på at barna var relativt store. Når barnevernet presses av de relativt store barna, er det rimelig å si at barnevernet har opptrådt grovt uaktsomt? Jeg er rimelig sikker på at det ikke er det, sa han.

Litt senere i innlegget sitt da han:

– De manipulerer barnevernet til ikke å være med på samvær. Det går barnevernet med på, noe de bittert senere får erfare at de ikke skulle ha gjort.

I det om lag 30 minutter lange innlegget viste han også til at det ene barnet endret forklaring flere ganger i forbindelse med politietterforskningen.

Venter med oppreisning

Politikerne reagerte på Lillebys saksframlegg og den muntlige orienteringen. Varaordfører Torvild Sveen (Sp) uttalte at begge deler i for sterk grad bar preg av å skulle motbevise det ansvaret kommunen allerede har erkjent.

Svein Håvar Korshavn (H) trakk parallellen til hva som skjer i en rettssal.

– Dette er å få en prosedyre mer enn et objektiv saksframlegg. Det er ubehagelig at kommunen prøver å skylde ansvaret over på ungene, sa Korshavn.

– Denne saken er fryktelig vanskelig, og den ble vanskeligere med rådmannens innledning. Vi som kommune er ikke tjent med denne framstillingen som bærer preg av null empati og null forståelse. Den er nedlatende overfor overgrepsutsatte barn, sa Christin Guldahl Madsen (V).

Anne Bjertnæs (H) reagerte også på Lillebys omtale av barna, særlig på påstandene om manipulering.

– Det er ikke sikkert vi skal dømme disse barna etter hvordan normalt fungerende barn ville reagere, sa hun.

Det var varaordfører Sveen som foreslo at kommunen skal erkjenne ansvar for uaktsomhet og beklage, og han foreslo at kommunen skal betale 100.000 kroner til hver av barna.

I løpet av diskusjonen fant politikerne ut at det er bedre at spørsmålet om oppreisning tas opp igjen når spørsmålet vedrørende erstatning er avsluttet.

Erstatningsspørsmålet er en sak mellom kommunens forsikringsselskap Gjensidige og barna.

I denne saken har Gjensidige erkjent uaktsomhet, men det er ikke enighet om hvor stort beløp søsknene skal få i erstatning.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere