Gå til sidens hovedinnhold

Her står sentrum under vann

Otta opplever en vannføring på nivå med 50-årsflom. Søndag står deler av sentrum under vann.

Otta har fått merke flommen til fulle. Her har vannføringen vært på nivå over 50-årsflom, ifølge NVE. Søndag står deler av sentrum under vann. Gjennom Sel kommune går Gudbrandsdalslågen med rundt 1000 kubikkmeter i sekundet. Det er fem ganger mer enn hva som er vanlig.

Les også: Slik kommer du deg fra A til B i flomkaoset

Langt over normalen
- Hva som er normal vannføring varierer selvsagt med tid på året, men mellom 200 og 400 kubikkmeter per sekund er innenfor normalt nivå. Nå er vannføringen på målestasjonen ved Lalm oppe i 1050 kubikkmeter per sekund, sier hydrolog Heidi Bache Stranden ved NVE til Nettavisen og bekrefter at dette er sjelden kost.

Hun sier at Otta nå opplever en flom som statistisk sett bare skal komme hvert femtiende år. Vannføringen er forøvrig over det nivået man hadde her under storflommen på Østlandet i 1995.

Økende i Mjøsa, Vorma og Glomma
I de fleste vassdrag har vannføringen nå sluttet å stige og er på retur, men i Mjøsa, Vorma og Glomma nedstrøms Sør-Odal er vannføringen fremdeles stigende, skriver NVE i et oppdatert flomvarsel klokka 13 søndag.

Varselet gjelder Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Oppland, Buskerud, Hedmark, Akershus og Østfold.

I Glomma oppstrøms Sør-Odal har vannføringen vært rundt nivået for femårsflom. I Gudbrandsdalslågen og Otta har vannføringen vært på nivå noe over 50-årsflom. I Hallingdalselva har vannføringen nå kulminert rundt tiårsflom.

Kjøligere vær
Det skal bli kjøligere vær og gradvis lettere vær utover dagen, men i området Trollheimen – Svenskegrensen kan det gå kraftige byger. Dette kan stedvis føre til vannføringsøkning, men i for eksempel Driva ventes ikke flomvannføringer slik det ble observert tidligere i uken, ifølge NVE.

Besøker flomområdene

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget besøker søndag de flomrammede områdene i Oppland.

De to skal innom Koppang, Kvam og Lillehammer.

Se boks med statsministerens Twitter-meldinger

Kaldere vær gir mindre snøsmelting og det er ventet at vannføringen i høyfjellet vil gå ned.

Se amatørvideo fra Hunderfossen lørdag under.

HTML EMBED

Mjøsa fylles opp
Vannstanden i Mjøsa ventes å stige om lag 40 centimeter inneværende døgn, og det ventes at Mjøsa kommer til å nå sin topp en meter lavere enn under storflommen 1995 i løpet av kommende uke.

Vannstanden i Øyeren ventes å stige 25-30 centimeter i løpet av de neste tre døgn og kulminere to meter lavere enn 1995-flommen.

I Vorma ventes vannføringer omkring 10-20 årsflom. I Glomma nedstrøms samløpet med Vorma ventes vannføringer omkring 10-årsflom.

Nedstrøms Øyeren ventes vannføringer mellom middel- til 5-årsflom.

Drammensvassdraget
Dette sier NVE om Drammensvassdraget:

Krøderen ventes å stige 20 centimeter og kulminere på i overkant av 10-årsflom (134,7 meter over havet). I Snarumselva forventes også 10-årsflom.

Tyrifjorden ventes å kuliminere på 64,00 meter over havet, noe som er under middelflommen.

I samløpet mellom Tyrifjorden, Snarumselva og Simoa ventes middelflom.

I Begna har det vært middelflom, mens Sperillen vil nå 5-årsflom i løpet av de nærmeste dagene.

Fortsatt fare for skred
NVE sier det fortsatt er fare for skred.

De advarer mot løsmasseskred i høyereliggende strøk (Hallingdal, Ottadalen, Dovrefjell, Trollheimen, Gudbrandsdalen), men sier det ikke er fare for løsmasseskred i lavlandsområdet med unntakelse av områder langs elveleiet.

Flom kan føre til erosjon og graving ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstand etter flom kan også forårsake lokale utglidninger, heter det til slutt i NVEs melding.

KART: Flere veier er berørt av flommen. Kartet under viser deg hvilken det gjelder. Klikk på ikonene for mer informasjon, og sjekk Statens vegvesenfor de aller siste oppdateringene.

HTML EMBED

View Stengte veier 12. juni in a larger map

Dette er vegvesenets siste statusrapport om flomrammede veier(siste oppdatering klokka 15.00 søndag)

E6 I GUDBRANDSDALEN

E6 er åpen fra kommunegrensa mellom Ringebu og Sør-Fron og videre inn i Sør-Trøndelag. Trafikk som kommer nordfra kan kjøre over på fv. 27 over Venabygdsfjellet mot Østerdalen.

E6 er fortsatt stengt sør for krysset med fv. 27 i Ringebu kommune og sørover til 1 km nord for Hunderfossen i Øyer kommune. Vegen blir ikke åpnet i dag. Det er ingen lokal omkjøring for gjennomgangstrafikken på E6 på den stengte strekningen. På E6 er det er det innsnevring til ett kjørefelt ved Rosten nord for Otta, men trafikken blir dirigert forbi.

Statens vegvesen varsler at fv. 319 mellom Fåberg og Hundorp og fv. 256 mellom Lia og Harpefoss er i så dårlig stand at vegene kan bli stengt på kort varsel.

FYLKESVEG 51 OVER VALDRESFLYE
Fv. 51 over Valdresflye er nå åpen ved Maurvangen i Vågå. Fv. 51 er fortsatt stengt ved Rogne i Øystre Slidre, men der er det skiltet omkjøring på vestsida av Volbufjorden.

På E16 gjennom Valdres går trafikken i ett kjørefelt ved Helland i Begnadalen.

RV. 3 I ØSTERDALEN
Rv. 3 er fortsatt stengt ved Trønnes i Stor-Elvdal. Omkjøring er skiltet via Rendalen. Det jobbes kontinuerlig med å få på plass ny bru å på stedet slik at riksvegen kan åpnes for trafikk. Statens vegvesen regner med å kunne åpne vegen rett over pinse.

HER KAN DU KJØRE

Aktuelle ruter for gjennomgangstrafikken i Hedmark og Oppland.

* Oslo-Trondheim: E6 til Kolomoen, rv. 3 med omkjøring fra Rena til Tynset, videre rv. 3 til Ulsberg og E6 til Trondheim

* Oslo-Bergen: E18 til Sandvika, E16 til Hønefoss, rv. 7 til Hol, fv. 50 til Aurland, E16 videre til Bergen. Eller rv. 7 til Gol, rv. 52 fra Gol til Borlaug (kan bli stengt på kort varsel), og E16 til Bergen.

* Oslo-Åndalsnes: E6 til Kolomoen, rv. 3 til med omkjøring fra Rena til Tynset, rv. 3 til Alvdal, fv. 29 til Hjerkinn, E6 til Dombås, E136 til Åndalsnes

* Stryn-Trondheim: Rv. 15 til Otta, E6 til Trondheim

* Oslo-Stryn: E18 til Sandvika, E16 til Fagernes, fv. 51 Valdresflye (omkjøring ved Rogne er skiltet) til Randen, rv. 15 til Stryn.

Vegvesenet ber folk holde seg oppdaterte på veimeldingene. Se de viktigste og siste trafikkmeldingene fra Statens vegvesen her

Kommentarer til denne saken