RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her starter han snøraset

Foto: Faksimile: Youtube (Faksimile: Youtube)
Sist oppdatert:
Denne videoen er til skrekk og advarsel.

Videoen du ser nederst i saken er til skrekk og advarsel for skifolket i påsken. Den viser hva du aboslutt bør unngå når du i påsken skal ut og stå på ski.

1510 mistet livet
Ifølge Skrednett forekommer det i gjennomsnitt hvert 13. år et såkalt stort snøskredår her i landet med 10-20 dødsfall og 100-200 millioner kroner i materielle skader.

- I 1979 var det for eksempel 11 dødsfall som følge av snøskred og 48 personer ble mer eller mindre begravd i skred. Samtidig ble 109 våningshus eller driftsbygninger og 161 hytter og anleggsbrakker truffet av snøskred. I 1986 mistet 22 mennesker livet, av disse omkom 16 soldater i Vassdalen i Nordland i forbindelse med en militærøvelse. I årene fra 1836 og frem til i dag kjenner vi til at 1510 mennesker har mistet livet i snøskred i Norge, heter det på deres nettside.

Les og lær med om snøskred her.

Røde Kors har tidligere uttalt seg følgende om snøskred.

- Alle som blir begravet av snøskred blir funnet av letemannskaper, men seks av ti er døde. 91% av mennesker som blir tatt av snøskred, er i live når skredet stopper, men etter bare 45 minutter overlever kun 25 prosent.

Unge sjekker mindre
I en undersøkelse som Norges Røde Kors har gjort omkring befolkningens holdninger til snøskred, sier 27 prosent av de som tilbringer tid på fjellet, at de sjekker skredfaren før de drar ut på tur, mens 37 prosent aldri sjekker. Blant ungdom er andelen som ikke sjekker skredfaren før turen 40 prosent.

Hittil i påsken har Røde Kors hatt 103 aksjoner på landsbasis. Hjelpekorpset har registrert 392 skader hittil i påsken, sammenlignet med 485 i fjor.

- Skiftende værforhold gjør skredfaren høy, så er det viktig å være klar over dette og å ha det riktige utstyret i tilfelle et skred utløses av kjøring utenfor løypene, sier Geir Helleve, distriktsrådsleder i Hordaland hjelpekorps.

Bruk skredsøker
Røde Kors hadde skjærtorsdag oppvisning ved skianlegget i Voss Fjellandsby ved bruk av skredsøker.

- Hjelpekorpset i mange deler av Norge har et økt fokus på å opplyse og oppfordre skigåere til å bruke det riktige utstyret, og skredsøkerutstyr kan kjøpes ved de fleste skianlegg, skriver Røde Kors i en pressemelding.

En skredsøker, også kalt lavinesøker eller transceiver, kan redde livet ditt i fjellet. Du kan sy inn skredsøkeren i klærne eller ha den i lomma, og det vil gjøre det lettere for andre å finne deg om du blir tatt av skred.

Klikk.no foretok i mars en test av seks forskjellige skredsøkere. Testen kan du lese mer om her: Redder livet ditt i påskefjellet.

Den er bare litt større enn en mobiltelefon og enkel å ta med. Utstyret fungerer slik at hele gruppen som går på tur har utstyret innstilt på å sende signaler. Dersom en eller flere blir tatt av skred, slår resten av gruppen utstyret over på mottak og kan søke etter sendesignalene fra de som ligger under snøen.

Kan redde liv
Flere steder i landet, blant annet i Hordaland, Troms og Svalbard har Røde Kors utstyr som gjør at man kan søke etter sendesignalene fra mottagere montert på helikopter, og slik kan nå raskt over et større område.

Les mer om Røde Kors' anbefalinger av skredsøkere her.

Røde Kors, i samarbeid med Voss Helikopter AS og to skisentre på Voss, har også kjøpt en antenne for skredsøk, som festes under helikopteret under søk.

- Når det er gått et skred, så er det ofte farlig å gå på bakken for å søke og det kan ta lang tid å lokalisere den savnede. Med helikopter som kan fly over skredet, og som har en skredsøker hengende under, så kan man raskere finne de som har en mottaker på kroppen, fortsetter Helleve.

Under kan du se flere videoer av snøskred.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere