Her stemmer Angela på seg selv

Foto: MICHAEL KAPPELER (Scanpix/AFP)

Alle regner regner med at Merkel vil fortsette å lede Tyskland også etter valget.

27.09.09 17:51

De fleste regner med at Angela Merkel vil fortsette som regjeringssjef i Tyskland også etter søndagens valg. Men meningsmålinger i landet viser at sentrum-høyre-koalisjonen, som Merkel selv ønsker seg, vil slite med å få flertall.

Det spekuleres derfor om at Merkel igjen må inngå i en storkoalisjon med sosialdemokratene SPD. Det hele står og faller på hvor mange som faktisk ønsker å stemme på fridemokratene (FDP).

Merkel og folket ønsker forskjellige ting
Ifølge The Guardian ønsker tyskere flest en koalisjon med SPD. Men uansett hva slags koalisjon det vil bli snakk om, vil trolig Merkel fortsette som sjef.

De siste meningsmålingene viser at Merkels kristendemokratiske parti, CDU, har en oppslutning på 33 prosent, mens SPD ligger på 24-26 prosent. Fridemokratene har 13-14 prosent, venstrepartiet 10-11,5 prosent og miljøpartiet 10-11 prosent.

Det er totalt 29 partier som det er mulig å stemme på ved valget.

Har fryktet lav valgdeltakelse
Normalt er oppslutningen ved tyske valg på rundt 78 prosent, men det har før valget fra eksperthold vært fryktet historisk lav valgdeltakelse.

Det fine været i hele landet har derimot gjort at håpet nå er at mange tar seg turen til valglokalene for å stemme. Stemmelokalene stenger kl 18.

Det har før valget vært stor terrorfrykt, da det blant annet har kommet en Al-Qaeda-video som truet med angrep mot landet.

Les også: Terrorfrykt i Tyskland før valget

Kom fra «ingenting»
55 år gamle Angela Merkel entret tysk politikk først da hun var 35, og ble historisk da hun i 2005 ble den første kvinnelige regjeringssjefen i landet - og samtidig den første som kom fra gamle DDR.

Etter hennes valgseier har hennes popularitet vært svært høy, faktisk en av de høyeste i historien.

Før Merkel gikk inn i politikken var hun en fysiker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.